Hadászat

Amerikai repülőgép-hordozót vezényeltek Jemen partjainak közelébe

Feladata más amerikai hadihajókkal együtt megakadályozni a húszi felkelőknek szánt iráni fegyverszállításokat.

2015.04.21 07:28MTI

Miközben az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét az Ádeni-öbölben és az Arab-tenger déli régióiban, a Fox News hírtelevízió értesülései szerint egy mintegy nyolc hajóból álló iráni konvoj is közeledik Jemen felé, amely feltételezések szerint fegyvert szállíthat a húsziknak.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó és az azt kísérő, irányítható rakétákkal felszerelt Normandy cirkáló a Perzsa-öbölt vasárnap elhagyva tart az Arab-tenger felé, hogy csatlakozzon a blokád fenntartásához.

A térségben jelenleg mintegy kilenc amerikai hadihajók tartózkodik, cirkálók és rombolók, amelyek hajók átkutatására kész egységeket szállítanak. A csoporthoz három támogató hajó is tartozik.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője, anélkül hogy kitért volna az amerikai hadihajók mozgására, kijelentette: az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Irán bizonyítottan fegyverekkel látja el a húszikat. Szavai szerint ezzel Teherán a közel-keleti térséget destabilizáló tevékenységet folytat.

A haditengerészet közleménye szerint az amerikai jelenlét a jemeni instabilitás miatt nőtt meg a térségben, és célja a létfontosságú hajózási útvonalak biztosítása.

Az amerikai haditengerészet általában konszenzusos döntéssel kutat át hajókat. Amerikai egységek a jemeni konfliktus kezdete óta nem léptek iráni járművek fedélzetére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.