Választás

Viszonylag alacsony a részvételi arány a lengyelországi elnökválasztáson

Felmérések szerint szinte biztos, hogy csak a május 24-i második fordulóban dől el, hogy ki győz.

2015.05.10 20:06MTI

Délután 17 óráig a szavazásra jogosultak 34,41 százaléka élt választói jogával a vasárnapi lengyel elnökválasztáson - tájékoztatott az esti sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).

A lengyel fővárosban, Varsóban az országos átlagnál többen szavaztak - az urnákhoz késő délutánig a jogosultak 40,67 százaléka járult.

A 2010-es elnökválasztáson 17 órakor 41,57 százalékos volt az országosan mért részvételi arány.

Lengyelországban vasárnap az elnökválasztás első fordulóját tartják. A választás kétfordulós. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. 27 817 helyen mintegy 30 millió választásra jogosult voksolhat, ebből mintegy 192 ezren külföldön. Az idei elnökválasztáson első ízben levélben is lehet szavazni.

A CBOS lengyel közvélemény-kutató intézet szerint a szavazásra jogosultak 73 százaléka mondta azt, hogy leadja a voksát. Hasonló arányú érdeklődést mutattak a korábbi elnökválasztásokat megelőző felmérések is, végül azonban azokon a voksolásokon is ennél kevesebben éltek választói jogukkal. A 2005-ös és a 2010-es szavazáson 50-55 százalékos volt a részvétel. A mostani pedig - legalábbis az eddigi adatok alapján - még ennél is kisebb lehet.

Felmérések szerint szinte biztos, hogy csak a május 24-i második fordulóban dől el, hogy ki győz: a hivatalban lévő elnök, Bronislaw Komorowski, vagy az ellenzéki Andrzej Duda.

A kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a legutóbbi felmérések szerint 39 százalék körüli eredményre számíthat, a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjének, Andrzej Dudának a támogatottsága 27-31 százalékos. Amennyiben valóban sor kerülne második fordulóra, döntőnek bizonyulhat, hogyan szavaz majd a harmadik legerősebb jelölt, az áprilisi felmérésekben váratlanul előretörő független Pawel Kukiz híveinek a tábora. Kukiz a voksok 12-13 százalékára számíthat.

A további jelöltek közül az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke támogatottsága 5 százalék, továbbá 4-4 százalékot kaphat Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje és Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje. A többi jelölt támogatottsága 2 százalék alatt van.

Urnazárás után a TVP1 közszolgálati televízió, valamint a hírtelevíziók a tervek szerint exit poll becslést közölnek a várható eredményről. A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban keddre ígérte.

Lengyelországban ötévente tartanak elnökválasztást. Második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.