Elfogadva

Lemondott a lengyel igazságügyi miniszter

Cezary Grabarczyk lengyel igazságügyi miniszter az állítólag szabálytalanul szerzett fegyvertartási engedélye ügyében ellene folyó ügyészségi eljárás miatt távozik.

2015.04.30 10:21MTI

Ewa Kopacz miniszterelnök elfogadta a lemondást.

A hírt a miniszterelnöki hivatal jelentette be csütörtök reggeli közleményében, anélkül, hogy a lemondás okára kitért volna. Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva viszont utalt az ügyészségi vizsgálatra is, hangsúlyozva, hogy Grabarczyk nem érzi magát bűnösnek, de tudatában van annak, hogy "az igazságügyi miniszterről a társadalomban kialakított képnek ideálisnak kell lennie".

Grabarczyk a Donald Tusk előző miniszterelnöknek az Európai Tanács elnökévé történt megválasztása nyomán bekövetkezett kormányátalakítás során, tavaly szeptemberben vette át az igazságügyi tárca vezetését. A kormánypárton, a Polgári Platformon (PO) belül a Tuskot erőteljesen támogató frakcióhoz tartozott. Elnökhelyettesi tisztségét a párton belül továbbra is megtartja.

Maga Grabarczyk éjjel az igazságügyi minisztérium honlapján szintén közzétett egy nyilatkozatot lemondását indokolva, és ebben azt írta, hogy az ügyészségi vizsgálatban tanúként hallgatják meg. Hangsúlyozta, hogy "soha nem befolyásolta az eljárást folytató ügyészek döntéseit". Ezzel valószínűleg azokra a csütörtöki sajtóértesülésekre utalt, amelyek szerint leváltották az eljárásért felelős ügyészt, aki vádemelést fontolgatott Grabarczyk ellen.

A volt minisztert múlt csütörtökön hallgatták ki a Lódz város rendőrkapitánysága által kiadott fegyvertartási engedélyek miatt folyó nyomozás keretében. Sajtóértesülések szerint a lódzi rendőrök vizsga nélkül adtak ki fegyvertartási engedélyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.