A kormány ellen

Ismét ezrek vonultak az utcára Macedóniában

Újfent több ezren tüntettek Macedóniában a kormány távozását követelve. A pénteki volt a demonstrációk negyedik napja.

2015.05.09 10:10MTI

A fővárosban, Szkopjéban elsősorban diákok vonultak a parlament épülete elé, hogy lemondásra bírják Nikola Gruevszki miniszterelnök kabinetjét. Tüntetések voltak Stip, Strumica és Kvardaci városokban is.

A kedd óta tartó megmozdulások első napján a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel a tiltakozók ellen, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr.

A tüntetések az után kezdődtek, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke tucatnyi hangfelvételt tett közzé, amelyeken állítása szerint Nikola Gruevszki, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak.

A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját. A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.