Ukrán válság

Kelet-Ukrajnában a helyzet alakulása megjósolhatatlan: rakétavetőket vetettek be

A február közepén életbe léptetett tűzszünet óta először észleltek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) megfigyelői Grad rakéta-sorozatvetőkből leadott lövéseket a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

2015.05.07 18:14MTI

Aleksander Hug, a szervezet ukrajnai missziójának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy május 2-án Donyeckben, április 30-án pedig a Donyecktől délre, a megyeszékhely és Mariupol városa között félúton lévő Hranyitne településnél vetettek be nehézfegyvernek számító Grad rakétarendszereket. A konfliktus békés rendezését célzó februári minszki megállapodás a tűzszünet életbe léptetése mellett előírta, hogy az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok egyaránt vonják hátrébb a frontvonal menti, úgynevezett ütközőzónából a nehézfegyvereket. Hug nem tért ki arra, hogy az EBESZ szerint melyik fél vetette be a Gradokat az övezeten belül.



"A múlt héten több száz lövést hallottak a megfigyelők. Donyeckben május 2-án észleltek Grad rakéta-sorozatvetőből leadott lövéseket, amelyek halálos áldozatokat is követeltek" - mutatott rá Hug. Elmondta, hogy április 30-án öt, rakéta becsapódása miatt keletkezett tölcsért fedeztek fel Hranyitnében, ami arról tanúskodik, hogy Gradokkal lőtték a települést.

Értékelése szerint noha a tűzszünet alapjában működik, vannak "forró pontok" a frontvonal mentén. Ezek között említette a Donyeck északi részén lévő nemzetközi repülőtér környékét, ahol - mint fogalmazott - a helyzet alakulása megjósolhatatlan.

A megfigyelők tapasztalatait összegezve kijelentette, hogy romlott a biztonsági helyzet a térségben, egyre többször sértik meg szándékosan a megállapodásban foglaltakat, ami újabb emberéleteket követel.

Andrij Liszenko ukrán katonai szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt egy napban három katona sebesült meg a harcok övezetében, halálos áldozat nem volt. Előző nap viszont arról számolt be, hogy öt katona esett el és 12 sebesült meg az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktusban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.