Ukrán válság

Nem teszi le a fegyvert a Jobboldali Szektor, hívei tüntetnek az elnöki hivatal előtt

A radikális ukrán párt önkéntes zászlóaljának tagjai hajlandók viszont tárgyalni a kijevi vezetéssel arról, hogy külön alegységként betagozódjanak az ukrán hadseregbe.

2015.04.29 14:43MTI
Facebook Pravij Sektor

Nem teszik le a fegyvert a Jobboldali Szektor (PSZ) radikális ukrán párt önkéntes zászlóaljának tagjai, hajlandók viszont tárgyalni a kijevi vezetéssel arról, hogy külön alegységként betagozódjanak az ukrán hadseregbe - közölte szerdán a kijevi adminisztráció előtt tüntetők szóvivője.

A PSZ önkéntesei és aktivistái azért kezdtek demonstrációt szerdán az elnöki hivatal épülete előtt, mert előző nap az ukrán fegyveres erők deszantosai körbevették egy támaszpontjukat a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Donyeck megyével nyugatról szomszédos Dnyipropetrovszk megyében. Ide vonultak vissza a hónap közepén a frontvonalnál lévő Piszki településről.

"Senkinek sincs joga elvenni a Jobboldali Szektor fegyvereit. Mi az államtól nem kaptunk egyet sem, valamennyit harc közben szereztük az ellenségtől" - szögezte le a tüntetésen újságíróknak nyilatkozva Artyom Szkoropadszkij, a PSZ szóvivője. Megerősítette, hogy a PSZ két legfőbb vezetőjétől, Dmitro Jarostól és Andrij Sztempickijtől a bekerített bázison szolgálók azt az utasítást kapták, hogy ne adják át sem a támaszpontot, sem fegyvereiket a katonáknak.

A szóvivő magyarázata szerint a védelmi minisztérium azt javasolta a Jobboldali Szektor önkéntes alakulatának, hogy oszlassa fel magát, és tagjai egyenként jelentkezzenek katonai szolgálatra a toborzóirodákban. Ebbe azonban a PSZ nem megy bele, ragaszkodik ahhoz, hogy csapata külön alegységként kerüljön be az ukrán fegyveres erők kötelékébe.

Az elnöki hivatalnak helyt adó Bankova utcán a tüntetés miatt megerősítették a hatósági védelmet. Az első áteresztő pontnál háromsoros kordont alkotnak a nemzeti gárdisták, mögöttük más rendfenntartó erők tagjai állnak.

Arról nem érkezett hír, hogy a tüntetők hányan vannak. Helyszíni jelentések szerint a tüntetésen felszólaló aktivisták közül többen azzal fenyegetőztek, hogy behatolnak az elnöki hivatal területére, ha nem kapnak magyarázatot a PSZ dnyipropetrovszki támaszpontjánál kialakult helyzetre.

Közben Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetéket szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy bármiféle nyomást gyakorolnának a Jobboldali Szektorra, illetve le akarná fegyverezni bárki is a párt önkénteseit.

"Mindaz, ami most Dnyipropetrovszk megyében zajlik, nem más, mint az ukrán hadsereg gyorsreagálású deszantos erőinek tervezett gyakorlata. Senki sem emelt fegyvert senkire" - állította. Arra a kérdésre, hogy miért nem értesítették erről a PSZ csapatát, kijelentette: gyakorlatokról nem kötelező tájékoztatniuk más alegységeket. Biztosított afelől, hogy a tréning végeztével megszüntetik a PSZ támaszpontja környékén létesített útzárakat és állásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.