Ukrán válság

A Jobboldali Szektort nem érdekli a tűzszünet

Dmitro Jaros, a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője szerint az oroszbarát szakadárokkal kötött egyezségek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal, ezért szervezete fenntartja magának a jogot az "aktív harci cselekmények" folytatására.

2015.02.13 18:27MTI
Facebook/Правий Сектор

A PSZ vezetője pénteken a Facebookon reagált az előző nap az úgynevezett normandiai négyek, azaz a német kancellár, valamint a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki találkozóján tető alá hozott újabb tűzszüneti megállapodásra.

"A PSZ szerint az orosz terroristákkal kötött megállapodásoknak nincs semmiféle jogi erejük, ellentétesek Ukrajna hatályos alkotmányával, amiből pedig az következik, hogy nem kötelező teljesíteniük az ukrán állampolgároknak" - fogalmazott Jaros.

Leszögezte: abban az esetben, ha az ukrán fegyveres erők parancsot kapnak arra, hogy vonják hátrébb a nehézfegyvereket és a tüzérséget a frontvonaltól, és ne nyissanak tüzet, a Jobboldali Szektor önkéntes csapatai továbbra is fenntartják maguknak a jogot a harc folytatására, mindaddig, amíg "teljesen fel nem szabadítják az ukrán földeket az orosz megszállástól".

A tűzszünetről, a nehézfegyverek visszavonásáról, a fogolycseréről és egyebekről rendelkező megállapodást Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár dolgozta ki a szerda este kezdődött, csütörtök reggel véget ért minszki csúcstalálkozójukon. Ezt követően a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, valamint a donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" képviselői aláírták a dokumentumot. A kontaktcsoportban Kijevet Leonyid Kucsma volt ukrán elnök képviseli.

Petro Porosenko nem tárgyalt a szakadár vezetőkkel Minszkben. A kijevi vezetés - beleértve az elnökséget, a kormányt és parlamenti többséget - szintén terroristáknak tartja a kelet-ukrajnai szakadárokat, és több ízben fordult már a nemzetközi közösséghez, hogy "népköztársaságaikat" nyilvánítsák terrorszervezetté.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.