7,9-es erősségű földmozgás volt

Nepáli földrengés: hét magyar önkéntesből álló egészségügyi csoport indult a helyszínre

A segítők mindegyike önkéntes, azaz saját maga, illetve mentőcsoportja finanszírozza az utazást, valamint a május 5-ig tervezett kinti tartózkodás költségeit.

2015.04.28 17:25MTI

Egészségügyi kontingenssé szerveződve hét magyar önkéntes indult útnak a múlt szombati nepáli földrengés helyszínére - közölte az egységet vezető Turi László, a szolnoki Életjel Mentőcsoport irányítója kedden az MTI-vel.

Turi László elmondta: a Karisz Speciális Mentő Szövetség égisze alatt három magyar speciális mentőszervezet - az Életjel Mentőcsoport, a Főnix Speciális Mentők és a Legott Mentőcsoport - 2-2 tagja, valamint összekötőként egy a térséggel foglalkozó hazai civil szervezet elnöke vesz részt az akcióban. A segítők mindegyike önkéntes, azaz saját maga, illetve mentőcsoportja finanszírozza az utazást, valamint a május 5-ig tervezett kinti tartózkodás költségeit - tette hozzá.

Közölte, a katasztrófa hírére az ENSZ humanitárius ügyek koordinációs irodájának (OCHA) jelezték: készek egy városi kutató-mentő csapat verbuválására és a helyszíni segítségnyújtásra. A szervezettel konzultálva azonban végül a helyi szükségletek figyelembevételével egy egészségügyi kontingenst alakítottak ki.

Turi László jelezte: mentőkutyák nincsenek velük, ám az egészségügyi kellékeken kívül alapvető műszaki mentő és alpinfelszerelést is visznek magukkal Katmanduba, ahová Budapestről repülőgéppel, Isztambul érintésével jutnak el.

Megérkezésük utáni teendőjükről és a segítségnyújtás pontos helyéről még nem kaptak tájékoztatást, az a pillanatnyi helyzet függvényében derül ki az ENSZ OCHA munkatársainak útmutatása alapján, amely szervezet irányítása alatt dolgoznak majd - tette hozzá.

Nepált a múlt hétvégén 7,9-es erősségű földrengés rázta meg, amelynek epicentruma a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre volt. A halálos áldozatok száma meghaladja a négyezret, a sebesülteké a nyolcezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.