Nepáli földrengés

Az izraeli hadsereg a nepáli béranyákat kutatja a térségben

Az izraeli mentőalakulat a romok között rekedt emberek felkutatására és kiszabadítására érkezik, de elsősorban az állapotos nepáli béranyákat keresik.

2015.04.28 09:40MTI

A mentőegység mellett egészségügyi személyzet is utazott a térségbe, ők a hadsereg közleménye szerint egy hatvanágyas tábori kórházat hoznak létre, ahol százhúsz szakember életmentő beavatkozásokat fog végrehajtani két műtőben.

Az izraeli mentőalakulatok röntgen- és ultrahang-felszerelést, két inkubátort és tábori laboratóriumot is vittek Nepálba. A szállítógép Katmanduból mintegy kétszáz izraelit vitt haza. Elsőként a sérülteket és az izraeli-nepáli csecsemőket helyezték el a gépen, szüleikkel együtt.

A szombati földrengés idején mintegy húsz nepáli béranya által kihordott csecsemő volt az országban, de közülük nyolcat már Izraelbe vittek. Izraeli meddő párok és meleg férfiak az utóbbi években az indiai törvények szigorodása miatt egyre nagyobb számban nepáli béranyákkal hordatták ki általában amerikai petesejtdonoroktól származó magzataikat.

A kisbabák között több - alacsony súllyal született - iker is van, akiket minél hamarabb a zsidó államba kellett szállítani a katasztrófa sújtotta övezetből. Jehúda Weinstein államügyész kedden engedélyezte az állapotos nepáli béranyák Izraelbe költöztetését is a helyi fertőzésveszély miatt. Jelenleg több tucat nepáli nő hordoz méhében pénzért, a helyi árfolyam szerint körülbelül hétezer dollárért (mintegy kétmillió forintért) izraeli magzatot.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja arról számolt be, hogy biztosítótársaságok segítségével két helikopteren tizenegy izraelit sikerült kimenteni az ország távoli, a Himalája hegyei közötti elzárt vidékeiről.

A Háárec című lap keddi száma szerint ötven Nepálban tartózkodó izraeli egyelőre nem adott hírt magáról.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésben a legfrissebb hivatalos adatok szerint 4349-en vesztették életüket Nepálban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.