Nepáli földrengés

Döbbenet: nincs pánik Nepálban - a magyarokat még keresik

Az újdelhi magyar konzul továbbra sem tud magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tud kapcsolatot létesíteni az ott-tartózkodó magyarokkal. Hat magyarról nincs hír.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2015.04.26 08:06MTI

Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud - közölte Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

Vajda Andrea értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.

Az újdelhi magyar konzul vasárnap hajnalban az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ott-tartózkodó magyarokkal.

Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Forrás: RSOE EDIS


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.