Katasztrófa

Erős földrengés rázta meg Nepált - házak dőltek össze

Nagy erejű, a legfrissebb jelentések szerint 7,9-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Nepált. Szemtanúk szerint a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt. Borzasztó KÉPEK!

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2015.04.25 10:44MTI

Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a rengés középpontja Katmandutól 80 északnyugatra volt, a fészke pedig mindössze 2 kilométeres mélységben. Az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig érezni lehetett a föld mozgását az NDTV indiai tévé szerint.

A Reuters tudósítója beszámolt arról a fővárosból, hogy mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba.

Szemtanúk szerint a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt, közöttük több száz éves templomok és megrongálódott a repülőtér is. A katasztrófának legalább 449 halálos áldozata van - közölte a himalájai ország rendőrsége.

A belügyi adatok szerint a fővárosban 71 halottat követelt a természeti csapás, míg a Katmandutól 15 kilométerre keletre fekvő Bhaktapur városban eddig 43 halottat számoltak össze.

A Híradó.hu cikke szerint az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában és Bangladesben is. India északi részén legalább húsz ember lelte halálát összedőlő házak romjai alatt. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Az alaptáborban legalább 30 ember sérült meg.

A Reuters tudósítója beszámolt arról, hogy a fővárosban mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba. A katmandui központi kórházba több tucatnyi sérültet vittek be.

A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.

Minendra Rijal, nepáli miniszter azt mondta, hogy nemzetközi szervezetektől várnak segítséget, akik felkészültebbek és felszereltebbek a hazai stáboknál. Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi, találkozott másik két kollégájával, hogy átbeszéljék a földrengés okozta helyzetet. Navaz Sharif, Pakisztán miniszterelnöke pedig ígéretet tett arra, hogy segítséget nyújtanak a nepáli hatóságoknak.

A földrengést követően a mobiltelefonhálózat és egyéb kommunikációs rendszerek is akadozva működtek.

Kattintson még több képért! >>>

A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét helyszínt vett fel a világörökségi listára.

A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint egymillió lakosa van. A Katmandut övező hegyek magassága 2000 és 2700 méter között mozog. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek.

Nepálban 1934-ben volt 8,0 erősségű földrengés, amely romba döntötte a Katmandu-völgy városait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.