Kínhalál

Felgyújtotta magát egy hétgyermekes tibeti férfi

Ő a második tibeti, aki így vetett végett életének, feltehetően tiltakozva Tibet kínai elnyomása ellen.

2015.04.17 10:52MTI

Felgyújtotta magát, és belehalt égési sérüléseibe egy hétgyermekes tibeti özvegy férfi a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban; ő a második tibeti, aki így vetett végett életének, feltehetően tiltakozva Tibet kínai elnyomása ellen.

Az esetről a washingtoni székhelyű Radio Free Asia és az ugyanott működő International Campaign for Tibet szervezet adott hírt. Helyszíni értesüléseik szerint a rendőrök elvitték a férfi holttestét, így nem lehet eltemetni a hagyományos tibeti szertartás szerint. Az özvegy férfinek hét gyermeke volt. Önégetése előtt egy kis oltár előtt, a dalai lámát ábrázoló képeknél tett áldozati felajánlásokat.

Egy hét leforgása alatt ez már a második önégetés Szecsuan tartományban. A múlt szombaton egy szerzetesnő gyújtotta fel magát. Az ilyesfajta önfeláldozásokat a kínai kommunista hatalom tibeti elnyomása elleni tiltakozásoknak tartják.

Az elmúlt hat év alatt, 2009 óta több mint 130 tibeti gyújtotta fel magát, túlnyomó többségük meghalt. Peking az önkéntes indiai száműzetésben élő tibeti vallási és politikai vezetőt, a dalai lámát és követőit teszi felelőssé az önégetésekért, és azt hangoztatja, hogy jelentős fejlesztéseket hajtott végre Tibetben, hogy fellendítse a régió gazdaságát és javítsa az ott élők életszínvonalát. A dalai láma többször is kijelentette, hogy ellenez mindenfajta erőszakot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.