Harc a "cenzúra" ellen

A Tannhäuser újbóli műsorra tűzéséért tüntettek Oroszországban

Az "egyházi radikalizmus" és a "cenzúra" ellen tüntetett mintegy két és fél ezer ember vasárnap az oroszországi Novoszibirszkben, követelve a Tannhäuser című opera újbóli műsorra tűzését a szibériai város operaházában, Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter lemondását és az általa kinevezett új direktor, Vlagyimir Kehman távozását.

2015.04.06 06:30MTI

Az orosz kulturális miniszter múlt vasárnap váltotta le a Novoszibirszki Opera- és Balettszínház igazgatóját, Borisz Mezdricset, mert elutasította a hatóságok és az egyházi vezetők által követelt változtatásokat a zenemű formabontó előadásában.

A fiatal rendezőtehetség, Tyimofej Kuljabin rendezte előadás napjainkba helyezi Richard Wagner operájának cselekményét, a főhős egy filmrendező, és a darabban filmbéli alakként megjelenik Jézus Krisztus is, aki az egyik jelenetben félmeztelen nők társaságában látható.

A miniszter a szentpétervári Mihajlovszkij Színház direktorát ültette a szibériai teátrum élére, és Kehman két nappal a kinevezése után már le is vette a műsorról a vitatott darabot.

A másfél milliós szibériai városban kirobbant színházi botrány példátlannak számít Oroszországban, emberi jogi aktivisták és művészek cenzúrával vádolják a kulturális minisztériumot - írja a dpa, amely az Interfax orosz hírügynökség alapján tudósított a vasárnapi demonstrációról.

Korábban vallási aktivisták tüntettek többször is a december óta futó darab ellen, istenkáromlónak nevezve azt. Egyházi vezetők szerint az opera ebben a feldolgozásban sérti a hívek érzékenységét.

A kulturális minisztérium végül úgy döntött, hogy "egy adófizetők pénzéből finanszírozott állami színházban megengedhetetlenek a vallási érzületet sértő jelenetek". A héten német kulturális személyiségek is bírálták az orosz hatóságok eljárását.

Klaus Staeck, a Berlini Művészeti Akadémia elnöke egy lapinterjúban kijelentette, nem ez az első baj, amelyet az orosz ortodox egyház a művészetek és a kultúra terén csinált.

Egy opera másféle értelmezése hozzátartozik a művészi szabadsághoz, és erre rossz válasz a blaszfémiával való vádaskodás - hangoztatta. Szolidaritását fejezte ki a leváltott novoszibirszki színházigazgatóval a Berlini Színházi Fesztivál vezetője, Yvonne Büdenhölzer is, aki szerint "Oroszországban megint a művészi szabadság ellen lép fel az egyházi és az állami hatalom".

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint ultrakonzervatív vallási aktivisták célkeresztjébe került Oleg Tabakov, a Moszkvai Művész Színház (MHAT) tekintélyes igazgatója is. Mint arról a Novaja Gazeta című lap beszámol, az Isteni akarat nevű radikális csoport a héten egy disznófejet - rajta Tabakov nevével - helyezett a színház elé, úgymond a direktor által elkövetett disznóságok jelképeként.

A radikálisok körében Oscar Wilde Az eszményi férj című darabjának ugyancsak formabontó előadása verte ki a biztosítékot, különösen két jelenet, ezek egyikében az ördög és egy pap lép frigyre, a másikban egy majdnem teljesen pucér nő látható keresztre feszítve.

A radikálisok fel is jelentették az amúgy már két éve futó darabot, de a vizsgálóbizottság nem találta bizonyítottnak a vallási érzelmek sérelmét.

Az aktivisták további tüntetésekkel fenyegetőznek arra az esetre, ha egy hónapon belül nem veszik le a műsorról a színdarabot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.