Fellebbezés

Strasbourgba mennek a Putyin-ellenes tüntetés szervezői

Az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért a 2012-es Putyin-ellenes tüntetés szervezői, miután a börtönbüntetés elleni fellebbezésüket szerdán elutasította az orosz Legfelsőbb Bíróság.

2015.03.19 20:30MTI

Szergej Udalcovot, a radikális orosz Baloldali Front elnökét és Leonyid Razvozzsajevet, a párt aktivistáját tavaly júliusban egyenként négy és fél év börtönre ítélte a Moszkvai Városi Bíróság a karhatalom és a rendőrség összecsapásával végződött nagyszabású moszkvai tüntetésben játszott szerepükért, az állítólag az orosz hatalom megdöntését célzó tevékenységükért.

Az ítélet szerint a két férfi Konsztantyin Lebegyev nevű társukkal közösen Givi Targamadze grúz politikus, Miheil Szaakasvili volt grúz elnök tanácsadójának utasítására tömeges zavargásokat szerveztek a moszkvai Bolotnaja téren.

A büntetőeljárást azt követően indították ellenük, hogy az állami Gazprom médiaholdingjához tartozó orosz NTV televízióban Egy tiltakozás Anatómiája címmel az ellenzék leleplezésére szánt filmet sugároztak. Ebben egyebek között rejtett kamerás felvételeket mutattak be az orosz politikusok és a grúz tanácsadó beszélgetéséről.

Az orosz ellenzék 2012. május 6-án, egy nappal a márciusban harmadszor is orosz elnöknek megválasztott Vlagyimir Putyin beiktatása előtt a politikus és az általa fémjelzett hatalom elleni nagyszabású tiltakozó akciókat szervezett országszerte.

Moszkvában a Milliók menete elnevezésű megmozdulás a Kreml szomszédságában lévő Bolotnaja téren nagygyűléssel ért volna véget. A karhatalom ugyanakkor több ezer embert nem engedett be a térre, majd az ellenzék szerint valakik provokálni kezdték a tüntetőket, akik összeverekedtek a rendőrökkel.

Több száz embert vittek el a rendőrök, majd 32 ember ellen indult eljárás. Tizenegyen a 2013 decemberi elnöki amnesztiával mentesültek a felelősségre vonás alól.

A legsúlyosabb ítélet Udalcovék ügyében született. Razvozzsajev 150 ezer rubeles (mintegy 1 millió forint) pénzbüntetést is kapott, amelyet a Legfelsőbb Bíróság most eltörölt.

Szergej Udalcov, a 2011 decemberében kezdődött és a 2012. márciusi elnökválasztást is követő, nagyszabású Putyin-ellenes tüntetések egyik fő szervezője ellen 2012 októberében indítottak büntetőeljárást. A férfi több mint két évig házi őrizet alatt állt.

Konsztantyin Lebegyevet, Udalcov közeli munkatársát 2013 áprilisában tömeges zavargások szervezése miatt két és fél év börtönre ítélték. Lebegyev - jogvédők szerint a hatóságok nyomására - bűnösnek vallotta magát.

Targamadze ellen korábban nemzetközi körözést adtak ki. Leonyid Razvozzsajevet - elmondása szerint - az orosz titkosszolgálat Ukrajnából hurcolta haza 2012 októberében, majd letartóztatták, és vizsgálati fogságban tartották. Szergej Udalcov a Legfelsőbb Bíróságon közölte, hogy ellene politikai megrendelésre indították a büntetőeljárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.