Nyomulnak előre a húszik

Mentik az embereket Jemenből

Az algíri kormány saját állampolgárai mellett negyven tunéziai, tizenöt mauritániai, nyolc líbiai, három marokkói állampolgárt és egy palesztint menekített ki a jemeni fővárosból, Szanaából szombat este az Air Algérie légitársaság repülőgépének fedélzetén, Kairó érintésével.

2015.04.05 15:12MTI

Ramtane Lamamra külügyminiszter azt közölte, hogy az evakuálást Abdel-Azíz Buteflika elnök rendelte el. Algéria a Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíció jemeni katonai beavatkozása miatt döntött úgy, hogy biztonságba helyezi állampolgárait.

Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei 11. napja hajtanak végre légicsapásokat a szomszédos Jemenben a hatalmat fegyveres erővel megragadó húszi milíciák ellen.

A beavatkozásban Algéria nem vesz részt. Oroszország szintén nagyarányú evakuálást hajt végre Jemenből. Néhány napon belül a negyedik utasszállító repülőgép landolt szombat éjjel a Moszkva környéki Cskalovszkij repülőtéren Jemenből kimenekítettekkel.

Az utat Kairó érintésével megtevő Il-62-es óriásgép fedélzetén ezúttal orosz, üzbég, tádzsik, ukrán, jemeni, kirgiz, kubai és iraki állampolgárok érkeztek.

Az elmúlt napokban mintegy hatszáz embert hoztak ki Jemenből orosz repülőgépek, és az egyik szombati utas tudomása szerint még mintegy ezren iratkoztak fel a jemeni orosz konzulátuson, hogy evakuálják őket.

Nyomulnak előre a húszik

A síita lázadók közben a szaúdi vezetésű katonai beavatkozás ellenére újabb harci sikert arattak Jemenben, szombat éjjel a déli Ádenben elfoglalták a tartományi kormányzat székházát.

Egy név nélkül nyilatkozó jemeni tisztségviselő közlése szerint a húszi lázadók és az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű katonák "az éjjel behatoltak az al-Moalla negyedbe" Áden belvárosában, és "hajnali három óra tájban elfoglalták a tartományi adminisztráció székhelyét, benne a kormányzó irodájával".

Szemtanúk szerint előrenyomulásuk közben a lázadók lakónegyedeket is tüzérségi tűz alá vettek, több ház kigyulladt, illetve súlyos károkat szenvedett. A helyi lakosok közül sokan elmenekültek. A háztetőkön a lázadó erők mesterlövészei foglaltak el lőállásokat.

A fővárosból reggel azt jelentették, hogy a szaúdi vezetésű koalíció harci repülőgépei az éjjel újabb csapásokat mértek szanaai célpontokra.

A légicsapások annak ellenére folytatódtak, hogy Oroszország szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozati javaslatban kérte a csapások humanitárius okokból történő leállítását, és Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága ugyancsak 24 órás tűzszünetet sürgetett, hogy segítséget tudjanak nyújtani a bajba jutott lakosságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.