Legkevesebb 37 halálos áldozat

Tejüzemet bombáztak Jemenben: sok munkás meghalt

A légicsapásnak legkevesebb 37 halálos áldozata és nyolcvan sebesültje van.

2015.04.01 12:01MTI

Egy tejüzemet bombáztak szerdára virradó éjjel a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciós erők a Jemen nyugati részén található Hodeida kikötővárosban, a támadásban legkevesebb 23 dolgozó életét vesztette - közölték kórházi források és szemtanúk.

A helyi kormányzó később tudatta, hogy a légicsapásnak legkevesebb 37 halálos áldozata és nyolcvan sebesültje van. A beszámolókból kiderült, hogy a légicsapás nyomán keletkezett tüzet még nem sikerült eloltani az üzemben, és a mentési munkálatok is folyamatban vannak. Az áldozatok száma tovább emelkedhet, mivel az üzemben éjszaka mintegy 300-an dolgoztak.

A tejüzem a korábbi elnökhöz, Ali Abdalláh Szálehhez hű erők egyik katonai tábora közelében található, de a támadásnak kizárólag munkások estek áldozatul.

A légicsapás elpusztított egy üzemanyagraktárt is a Vörös-tenger partján fekvő, 400 ezer lakosú nagyvárosban. Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint néhány szemtanú azt mondta, hogy a légicsapást a Szálehet támogató erők mérték a tejüzemre, válaszul a koalíció harci repülőgépeinek egyik támadására.

Az arab-félszigeti ország második legfontosabb kikötővárosának számító Hodeidát még tavaly szeptemberben szállták meg az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők.

Kórházi források közlése szerint a koalíciós erők légicsapást mértek a Hodeidától északabbra fekvő Maidi kikötővárosra is, hat civil halálát okozva. Az éjszaka folyamán támadást intéztek a húszi felkelők ádeni és szanaai állásai ellen is.

A támadások számos húszi életét követelték. Szaúd-Arábia és arab szövetségesei a múlt csütörtökön indítottak hadműveletet Jemenben a fővárost megszálló, Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt lemondásra és menekülésre kényszerítő húszi lázadók visszaszorítására.

Hádi előbb a déli Ádenbe tette át székhelyét, jelenleg pedig a szaúdi fővárosban, Rijádban tartózkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.