Emberi jogok

Aláírásra megnyílt az emberi szervkereskedelem elleni európa tanácsi egyezmény

"Az emberi szervek illegális eltávolítása és az azokkal való kereskedés súlyos emberi jogi jogsértés".

2015.03.25 18:27MTI

Tizennégy állam aláírásával megnyílt szerdán a csatlakozni kívánó országok előtt az Európa Tanács (ET) által kidolgozott egyezmény, amely az emberi szervekkel való kereskedés megakadályozására irányul - közölte a strasbourgi székhelyű intézmény, amely 47 európai országot tömörít, és elsősorban a demokrácia, a jogállamiság, illetve az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik.

Albánia, Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Görögország, Luxemburg, Norvégia, Moldova, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Törökország képviselői a spanyolországi Santiago de Compostelában gyűltek össze az aláírási ceremóniára. Az egyezmény akkor lép hatályba, ha legalább öt aláíró állam ratifikálja.

Az emberi szervek illegális eltávolítása és az azokkal való kereskedés súlyos emberi jogi jogsértés" - hangsúlyozta az ET által közzétett nyilatkozatában Thorbjorn Jagland, a szervezet főtitkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szervadományozók gyakran rendkívül alárendelt helyzetben lévő, fokozottan sérülékeny egyének, akiket kihasználnak a transzplantációra alkalmas emberi szervek tekintetében tapasztalható hiánnyal visszaélő bűnözői csoportok.

Jagland kiemelte, hogy a szervkereskedő bűnözők ellen csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni, aminek az átfogó kereteit teremti meg a most aláírásra megnyílt egyezmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.