15 évvel ezelőtt történt

Koszovói szervkereskedelmi ügy: nyilvánosságra hozzák a vizsgálat eredményeit

A jövő héten nyilvánosságra hozzák a 15 évvel ezelőtti, állítólagos koszovói szervkereskedelem ügyében folyó nemzetközi vizsgálat eredményeit, illetve az erről szóló jelentést.

2014.07.21 19:06MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint az Európai Unió által megbízott John Clint Williamson amerikai ügyész nem árulta el, hogy mire jutott nyomozása során, amelyet Dick Marty-nak, az Európa Tanács koszovói megfigyelőjének 2010-es jelentésére alapozott.

A vizsgálatok eredményét várhatóan egy hét múlva Brüsszelben hozza nyilvánosságra. Atifete Jahjaga koszovói elnök a támogatásáról biztosította Williamsont, közleménye szerint Pristina kész arra, hogy szembenézzen a vádakkal, és méltóságteljesen teljesíti kötelességeit annak érdekében, hogy lezáruljon az ország történetének ez a fejezete.

Az úgynevezett Marty-jelentés szerint az 1998-99-es koszovói háború idején a koszovói albánok egykori gerillahadserege, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyes tagjai - közöttük Hashim Thaci jelenlegi miniszterelnök is - illegális szervkereskedelemben vettek részt, amelynek áldozatai főleg az UCK táboraiban fogva tartott szerbek voltak.

Marty azt állította, hogy a koszovói háború idején sok fogságba esett szerbet Albániába hurcoltak, ahol meggyilkolták őket, és a veséjüket, illetve más testrészeiket eladták a feketepiacon.

Thaci és a többi érintett, illetve a koszovói hatóságok azóta is tagadják a vádakat, a miniszterelnököt márciusban kihallgatták a jelentésben szereplő bűncselekmények ügyében.

Williamson Thacit a vizsgálat alanyaként, és nem kormányfőként kérdezte ki - írta akkor a koszovói sajtó. A közelmúltban a koszovói parlament elfogadta az ügyet vizsgáló nemzetközi bíróság felállításáról szóló javaslatot, de csak azt követően, hogy a nemzetközi közösség választás elé állította Pristinát: vagy megalakítják a bíróságot önállóan, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt a megalakításáról.

Sajtóértesülések szerint a bíróság székhelye Koszovóban lesz, a védett tanúk azonban kizárólag a bíróság hollandiai kirendeltségén, Hágában tehetnek majd vallomást. Az ügyben eddig több mint száz tanút hallgattak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.