352 ezres csúcskeretlétszámmal

Washington meghosszabbítaná az afgán erők finanszírozását

Az amerikai kormány 352 ezres csúcs-keretlétszámmal számolva legalább a 2017-es pénzügyi év végéig meg kívánja hosszabbítani az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását, ami kongresszusi jóváhagyás esetén évi mintegy 4 milliárd dolláros vállalást jelent majd.

2015.03.24 20:30MTI

A Camp David-i amerikai kormányzati pihenőhelyen az Asraf Gáni elnök vezette afgán küldöttség, amelyben Abdullah Abdullah kormányfő is jelen volt, az amerikai kormány vezető képviselőivel, köztük Ashton Carter védelmi és John Kerry külügyminiszterrel tárgyalt. A cél a Hamid Karzai elnöksége alatt fagyossá vált kétoldalú kapcsolatok újraindítása és az egység kinyilvánítása volt.

Carter elmondta, hogy a súlyos veszteségeket szenvedő afgán fegyveres erők keretlétszámát nem sikerült feltölteni a 2012-ben célként megállapított 352 ezer főre, de az afgán kormány erőfeszítéseket tesz a hatékonyabb toborzás érdekében. Becslések szerint az afgán hadseregben és rendőrségben jelenleg 330 ezren szolgálnak.

A felek megállapodtak abban is, hogy az afgán kormánynak konkrét reformintézkedéseket kell végrehajtania annak érdekében, hogy megkaphasson további 800 millió dollárnyi támogatást. Amerikai források szerint az ösztönzésalapú finanszírozás ötlete az afgán féltől származik. A delegációk abban is megállapodtak, hogy felújítják a külügy- és a védelmi miniszterek rutintalálkozóinak gyakorlatát.

Asraf Gáni kedden találkozik majd Barack Obama amerikai elnökkel. Obama várhatóan ekkor fogja majd bejelenteni, hogy lelassítja az amerikai csapatok afganisztáni kivonásának ütemét. Az afgán elnök szerdán beszédet mond a kongresszus két háza előtt.

Kerry méltatta a tavalyi elnökválasztáson még riválisként egymás ellen harcoló Gáni és Abdullah között létrejött hatalommegosztási és egységkormány-megállapodást. Az amerikai diplomácia vezetője szerint még mindig "hatalmas akadályok" gátolják az afganisztáni stabilitás és biztonság megteremtését, ám a héten tető alá hozott és megkötendő megállapodások segítenek megnyitni az utat ezen célok elérése felé.

John Kerry hangsúlyozta, hogy a Camp David-i közös fellépés a fehér házi találkozóval együtt bebizonyítja a táliboknak, hogy az amerikai-afgán együttműködés ismét sínre került és hogy a harc helyett inkább tárgyalniuk kellene.

A várakozások szerint Obama elnök kedden bejelenti: az eddig tervezettnél lassabban vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból. Az eredeti elképzelés szerint a jelenleg mintegy 9800 fős amerikai kontingenst az év végére 5500 fősre csökkentették volna, ám 2016-ra várhatóan ennél nagyobb létszámban maradnak hátra amerikai katonák a közép-ázsiai országban. Ugyanakkor feltehetően nem változik az az eredeti terv, amely szerint Barack Obama Fehér Házból való távozása után az Egyesült Államok legfeljebb 1000 katonája marad Afganisztánban. Az amerikai katonákat 2017-től alapvetően az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége környékén állomásoztatják majd.

Ashton Carter és John Kerry egyetértett annak fontosságában, hogy az Egyesült Államok még 2017-ben is folytassa terrorelhárító misszióit Afganisztánban. A külügyminiszter aggályát fejezte ki amiatt, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet toborzótevékenységbe kezdett Afganisztánban és a tálibok egy része az IÁ tagjaiként tűnteti fel magát.

John Kerry szerint az amerikai csapatok a terrorelhárító tevékenységüket továbbra is az al-Kaidára összpontosítják, de képesek lesznek arra is, hogy támogassák az afgán erőket az ország biztonságának szavatolásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.