Afganisztán

Légicsapás végzett az Iszlám Állam tíz tagjával

Az afgán légierő csapásában meghalt vasárnap este az ország déli részén az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tíz tagja, köztük feltehetően egy helyi parancsnoka is.

2015.03.16 10:33MTI

A légicsapásnak valószínűleg áldozatul esett parancsnok, Háfiz Vahíd annak az Abdul Raúf Hádim mollának az unokaöccse és utódja volt, aki maga is egy légicsapásban, a NATO dróntámadásában vesztette életét február elején - olvasható a kabuli védelmi minisztérium közleményében.

A kommüniké szerint a Hilmend tartománybeli Szanginban történt a mostani csapás, és annak a halottakon kívül hat sebesültje is van. "Háfiz Vahíd vezette az IÁ egy csoportját Hilmendben Abdul Raúf Hádim halála óta" - mondta Zamin Ali, a tartományi vezérkari főnöke, megerősítve Vahíd halálát.

Ali egyébként amerikai bombázást említett, de az AFP hírügynökség kérdésére a még Afganisztánban lévő NATO-erő szóvivője tagadta, hogy vasárnap este légitámadást hajtottak volna végre a szóban forgó térségben.

Hírek szerint egyre több "csalódott" tálib harcos csatlakozik az - elsősorban Irakban és Szíriában harcoló, de másutt is jelen lévő - Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. Illetékesek szerint az említett molla, egy volt guantánamói fogoly is "dezertált" a táliboktól, s azután az IÁ hilmendi parancsnokának nevezte magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.