Megváltozott fenyegetettség

Iszlám Állam: a CIA igazgatója hosszú harcot jósol

Noha a szervezeten belül a viszály jelei mutatkoznak, de a győzelemhez "hosszú távú küzdelemre" lesz szükség.

2015.03.14 12:30MTI

Beavatkozás nélkül az Iszlám Állam (IÁ) közvetlen veszélyt jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseire, de az Irakban és Szíriában teret nyerő terrorszervezet visszaszorítása hosszú időbe telik majd - jelentette ki John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója pénteken New Yorkban, a Külkapcsolatok Tanácsában elmondott beszédében.

Brennan a nemzetközi összefogás fontosságát hangsúlyozta a biztonsági fenyegetések ellen. Az amerikai kémfőnök azt mondta, hogy a múlt évben folytatódott a világban az instabilitás növekedése.

Ez egy három éve tartó trend, "amelyet világszerte a kemény konfliktusok és az állami (ellenállási) képesség eróziója jellemzett" - fogalmazott.

A CIA igazgatója szerint az elmúlt években több helyen jelent meg az instabilitás, mint bármikor a Szovjetunió összeomlása óta, és annak mértéke a hatvanas évek dekolonizációs időszakához fogható.

Az IÁ elleni harcra kitérve kijelentette, hogy a szervezeten belül a viszály jelei mutatkoznak, de a győzelemhez "hosszú távú küzdelemre" lesz szükség. Rámutatott, hogy a radikális szervezet mind a felfegyverzettség, mind a finanszírozottság szempontjából jól áll, a harcosai fegyelmezettek, elkötelezettek és harcedzettek.

Brennan szerint az IÁ-nak jelenleg legkevesebb 20 ezer fegyverese van, akik több mint 90 országból érkeztek. Mint mondta, a nyugati országokból érkezettek több ezren lehetnek.

Külön kitért az IÁ-nak az interneten, különösen a közösségi oldalakon tapasztalható kiterjedt tevékenységére. Brennan "romantizáltnak" nevezte a terrorszervezet által önmagáról sugallt képet.

"Az általános terrorfenyegetés nagyban felerősödik a mai összekapcsolt világban, ahol a világ egyik sarkában történ incidens azonnal reakciót vált ki több ezer mérfölddel távolabb, ahol egy magányos szélsőséges az interneten megtanulhatja, hogy miként hajtson végre egy támadást úgy, hogy közben ki sem teszi a lábát a házból" - mondta. Szavai szerint az egyre inkább decentralizált terrorfenyegetést nehéz felderíteni és megakadályozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.