Nem a felvétel, hanem a szobrok fake-ek

Kamu az Iszlám Állam ókori leleteket pusztító felvétele

Már az is gyanús volt, hogy hogyan sikerült az ókor óta ránk maradt műalkotásokat olyan könnyen morzsává aprítaniuk.

2015.03.15 09:48ma.hu

Február végén látott napvilágot az a videó, amin az Iszlám Állam tagjai kalapácsokkal és fúrógépekkel szétbarmolták az emberi történelem legértékesebb műkincseinek jó néhány darabját. Már másnap megállapították brit szakemberek, hogy a legtöbb valószínűleg csak másolat volt, ám az RT cikke szerint már egyértelmű, hogy nem az iraki örökség másolatait pusztított el az Iszlám Állam néhány elvetemült tagja Moszulban, a valamikori Ninive, a hajdani Asszír Birodalom fővárosában.

"Mind másolat volt, az eredetiek itt állnak" - mondta a bagdadi múzeum igazgatója a német Deutsche Welle-nek.

Fawzye al-Mahdi, az iraki kulturális örökség minisztériumának vezetője is megerősítette, hogy az összetört ókori leletek közül "egyik sem" volt "eredeti".

Már az is gyanús volt, hogy hogyan sikerült az ókor óta ránk maradt műalkotásokat olyan könnyen morzsává aprítani. Mark Altaweel a brit történeti intézet szakembere azzal magyarázta ezt a Channel 4-nek adott nyilatkozatában, hogy bizonyára gipszből készültek, és látszottak a felvételeken a szétomló szobrok vasmerevítői is, amik azonban az eredetikben nincsenek.

Fotó: screenshot

Mindazonáltal, Atheel Nuafi, Mosul száműzött kormányzója azt állítja, hogy több valódi darab volt a sok gipszszobor között. Ilyen a Szárnyas Bika és a fényesség istenét ábrázoló Rozhan-szobor is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.