Iszlám Állam

Egy francia állampolgár is segédkezett a videós lefejezésben

Valószínűsíthetően egy francia dzsihadista is részt vett az amerikai segélymunkás lefejezésében.

2014.11.17 15:02MTI

Nagy a valószínűsége, hogy egy francia állampolgár közvetlenül részt vett Peter Kassig amerikai segélymunkás lefejezésében, akit az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ölt meg - jelentett be hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A tavaly Szíriában elrabolt segélymunkás kivégzéséről közzétett videón a hatóságok elemzése szerint egy 1992-es születésű francia állampolgár, Maxime Hauchard is szerepel a dzsihadista harcosok között. Hauchard Franciaország észak-nyugati részéről származik és 2013 augusztusában utazott el Szíriába. Előtte Mauritániában tartózkodott - mondta a belügyminiszter.

"A felvételt titkosszolgálati szerveink megvizsgálták. Az elemzés alapján megállapítható, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy egy francia állampolgár közvetlenül részt vett ennek az undorító bűncselekménynek a végrehajtásában" - fogalmazott a tárcavezető párizsi sajtótájékoztatóján.

Az IÁ, amely augusztus óta már négy nyugati túsz kivégzéséért vállalta a felelősséget, egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra vasárnap, amelyen egy álarcos fegyveres látható egy levágott fej mellett. A videón a brit akcentussal angolul beszélő fegyveres azt állítja, hogy az áldozat "Peter Kassig, egy amerikai állampolgár az önök országából". A 15 perces videón a fegyveresek sorban lefejeznek 15 másik férfit is, akiket a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők katonáiként mutattak be.

Cazeneuve arra kérte a franciákat, és "különösen a legfiatalabbakat, akik a terrorista propaganda elsőszámú célpontjai, hogy nyissák fel a szemüket, és értsék meg az Iszlám Állam és az hozzá kapcsolódó csoportok tetteinek kegyetlenségét".

Egy titkosszolgálati forrás jelezte, még folynak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy egy másik francia állampolgár is beazonosítható-e a hóhérok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.