Ukrán válság

Városi gerillákká képezik ki a szakadárokat

Orosz katonai kiképzők városi hadviselésre képezik ki a kelet-ukrajnai szakadárokat - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője.

2015.03.20 16:30MTI
Illusztráció: Facebook/Donbass Revolution

A városi hadviselésre való kiképzésük mellett a szakadár fegyveres erőket Oroszország százötven darab szovjet gyártmányú, B-11 típusú, 107 milliméteres simacsövű, hátrasiklás nélküli löveggel látta el. A gyors városi manőverekre tökéletesen alkalmas lövegeket gépkocsikra szerelik fel - tette hozzá Liszenko.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a szakadárok fegyveres provokációt hajtottak végre a szemben álló feleket elválasztó tűzszüneti vonalon. A vezérkar sajtóhivatala a Facebookon jelentette be, hogy az ukrán erők állásait tüzérségi támadás érte, amelyeket azokkal a fegyverekkel intéztek ellenük, amelyeket már 25 kilométerre vissza kellett volna vonni a harcvonaltól.

A vezérkar előzőleg, csütörtök este a tűzszünet többszöri megsértéséről adott hírt egy másik facebookos közleményben.

Az EBESZ megfigyelői megerősítették, hogy a nehézfegyverek visszavonását ukrán oldalon már teljesítették - hangoztatta Liszenko. Ugyanakkor a szakadárok nem osztottak meg információt saját nehézfegyvereik új helyéről, illetve nem engedik oda a megfigyelőket, ami - mint a szóvivő mondta - azt bizonyítja, hogy az oroszbarát fegyvereseknek nincs érdekében a konfliktus békés rendezése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.