Twitter

"Megsértették" Erdogant: őrizetbe vették őket

Őrizetbe vett három embert a török rendőrség pénteken, mert a Twitter közösségi oldalon "megsértették" Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

2015.03.13 20:18MTI

Az Anadolu török hírügynökség közölte, a két nőt és egy férfit otthonukban fogták el a rendőrök, és a következő napokban bíróság elé állítják őket. A török média úgy értesült, kettőjüket Isztambulban, a harmadik személyt pedig Fethiye városában idézték törvényszék elé.

A Hürriyet című török napilap pénteken arról adott hírt, hogy őrizetbe vettek a Törökország középső részén fekvő Kayseri városában egy egyetemistát, akit korábban amiatt ítéltek el a hatóságok, mivel diktátornak nevezte Erdogant a 2013-ban lezajlott tüntetéshullám során.

Aykulatap Avsart eddig szabadlábon hagyták, de most változott a helyzet: a város börtönében kell letöltenie 14 hónapnyi börtönbüntetését. Mióta tavaly augusztusban Erdogant elnökké választották, megtöbbszöröződött az államfő megsértése miatt indított eljárások száma.

Az elmúlt hat hónapban az isztambuli ügyvédi kamara legalább 84 hasonló esetet regisztrált. A Törökország középső részén fekvő Konya városában március 6-án egy 16 éves fiatalnak kellett bíróság elé állnia az elnök "megsértéséért".

A török ellenzék, amely rendszeresen bírálja a 2002 óta hatalmon lévő iszlamista-konzervatív vezetést, azt követeli, hogy helyezzék hatályon kívül a török büntetőtörvénykönyv 299-es cikkelyét, amely büntetést ró ki mindazokra, akik "csorbát ejtenek" az államfő jó hírén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.