Török elnökválasztás

EBESZ: Erdogan nem volt korrekt, de nem lehet megfogni

A vasárnapi török elnökválasztás ugyan szabad volt, de a voksoláson győztes Recep Tayyip Erdogan a média elfogultsága és "az állami erőforrásokkal való visszaélése" miatt jelentős előnyt élvezett kihívóival szemben.

2014.08.11 19:25MTI
Fotó: FB/Recep Tayyip Erdoğan

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői előzetes jelentésükben elsősorban azt rótták fel az eddig a miniszterelnöki tisztséget betöltő Erdogannak, hogy a politikus hivatalos állami eseményeket is kampányolásra használt fel, és azokon egyes esetekben nyíltan támadta egyik kihívóját.

A szervezet megfigyelői szerint míg a nagy tévéadók jelentős terjedelemben számoltak be Erdogan kampányáról, addig ellenfelei csak korlátozott felületet kaptak a tévében. A megfigyelők kiemelték, hogy média pártatlanságára vonatkozóan nem voltak érvényben egyértelmű szabályok. Emellett Erdogan a fizetett politikai hirdetések terén is előnyt élvezett.

Egy korábbi, nem az EBESZ által lefolytatott elemzésből egyébként az derült ki, hogy a kormányfő az állami médiában a választási kampány első napjaiban összesen 300 perc műsoridőt kapott, míg két kihívója, Ekmeleddin Ihsanoglu és Selahattin Demirtas három, illetve alig egy perc erejéig hallathatta hangját a közszolgálati tévécsatornákon.

Ettől függetlenül az EBESZ előzetes jelentése leszögezte, hogy alapvetően szabad volt a választás, és a gyülekezés és egyesülés szabadsága biztosítva volt a kampány során. Az EBESZ szerint mindent rendben találtak azon kevés szavazókörben, amelyet meglátogattak a megfigyelők.

Recep Tayyip Erdogan, aki 2003 óta vezeti a kormányt Törökországban, már az első fordulóban megnyerte az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását, a voksok 51,79 százalékát szerezte meg.

Bírálói szerint Erdogan 11 év alatt gyakorlatilag abszolút hatalmat épített ki Törökországban, és a központosításra való törekvéseivel, a fékek és ellensúlyok lebontásával, illetve a konzervatív vallási értékek előtérbe helyezésével megosztotta az ország társadalmát.

Erdogan korábban kijelentette, hogy győzelme esetén elnöki rendszert akar bevezetni Törökországban, azaz továbbra is saját kezében akarja tartani a végrehajtói hatalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.