Bár kevesen voksoltak...

Az Ausztriában élő törökök is Erdogant támogatták

Csekély számban vettek részt az Ausztriában élő török közösség tagjai a török elnökválasztáson, a szavazati jogukkal élők többsége azonban Recep Tayyip Erdogant támogatta osztrák sajtójelentések szerint.

2014.08.11 15:21MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

A Yeni Safak című, kormányközeli török lap internetes kiadása szerint - amelyet az APA osztrák hírügynökség idézett - Bécsben Erdogant 81,4 százalék, Salzburgban 76,8, míg Bregenzben 80,2 százalék támogatta.

Az Ausztriában leadott összes szavazat közül Erdogan 80,3 százalékot, míg a szociáldemokrata és nacionalista ellenzék közös jelöltje, Ekmeleddin Ihsanoglu 14,6 százalékot kapott. A kurd kisebbség jelöltjére, Selahattin Demirtasra mintegy 5 százalék szavazat érkezett. A részvételi arány egész Ausztriában mindössze kilencszázalékos volt.

Az Ausztriában élő török Erdogan-hívek szerint a török kormányfő képviseli mindazt, ami az osztrák politikusokból hiányzik. Erős vezetőegyéniség, aki a kül- és belföldi ellenállások dacára is érvényesíteni tudja akaratát – derül ki az APA felméréséből.

"Különös szeretet fűz minket Erdoganhoz, Önök ezt nem érthetik" - mondta a hírügynökségnek nyilatkozó, Bécsben élő fiatal török nő. Szerinte az európaiak gyakran torz képet mutatnak mindarról, ami Ankarában történik. Hozzátette: Európának "fogalma sincsen" arról, hogy Törökország mit köszönhet Erdogannak, aki "a szakadékból vitte sikerre" az országot.

A 105 478 választásra jogosult ausztriai török közül 9519-en mentek el szavazni. Vorarlbergben volt a legmagasabb a választási részvétel (11,7 százalék), a legkevesebben Salzburgban járultak az urnákhoz (6,7 százalék).

A Kurier című osztrák napilap vasárnap megjelent összeállítása szerint az alacsony választási részvétel oka egyrészt a szavazáshoz előírt regisztrációs kötelezettség volt, amihez bejelentett ausztriai lakcímre volt szükség. Ez a rendszer sok ember számára újnak számított és utánajárást igényelt - mondta a lapnak egy szociológus.

További okok között említette a nyári szabadságolást, valamint azt is, hogy az Ausztriában élő törökök érzelmileg ugyan kötődnek az országukhoz, de mindennapjaikat már nem befolyásolja a törökországi politika, ezért nem érdeklődnek már olyan mértékben az iránt.

Egy, a lapban megszólaltatott ausztriai török fiatal, aki elment szavazni, történelmi jelentőségűnek nevezte a választást és kiemelte: azzal, hogy részt vett a szavazáson, részt vehetett országa jövőjének alakításában, ausztriai tanulmányai után ugyanis vissza kíván térni Törökországba.

A törökök a németek és a szerbek után a harmadik legnagyobb bevándorlócsoportot alkotják Ausztriában. A legnagyobb tömbben Bécsben, Salzburgban és Bregenzben élnek.

Recep Tayyip Erdogan, aki 2003 óta vezette a török kormányt, már az első fordulóban megnyerte vasárnap az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását. Júniusban Erdogan több mint tizenháromezer híve előtt tartott a törökországi elnökválasztásra buzdító beszédet a bécsi Albert-Schultz-csarnokban.

A beszédet követően Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter úgy nyilatkozott: a török miniszterelnök egy választási beszédet mondott Ausztriában, ami aggodalomra ad okot.

A vendéglátó ország iránti tisztelet egészen mást jelent - fogalmazott. Erdogan beszéde közben mintegy tízezren gyűltek össze Bécs utcáin, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a török kormányfő bécsi látogatása ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.