Forrong a világ

Kairó tiltakozik Erdogan Egyiptomot bíráló kijelentései miatt

Bekérették Törökország kairói ügyvivőjét Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek az országot bíráló kijelentései miatt.

2014.07.26 16:29MTI
Fotó: FB/Recep Tayyip Erdogan

Erdogan a CNN amerikai hírtelevíziónak adott minapi interjúban azzal vádolta Egyiptomot, hogy nincs őszinte álláspontja a palesztin kérdésben.

A kairói török nagykövetség első beosztottját a hónap elején már az egyiptomi külügyminisztériumba kérették és tiltakoztak nála, amiért Erdogan "illegitim zsarnoknak" nevezte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt.

A kairói külügyminisztérium szombaton éles hangú közleményben tiltakozott a török miniszterelnök újabb bírálata miatt. A közlemény szerint Erdogant "szűk ideológiai érdekek" vezérlik. A megfogalmazás arra utal, hogy Törökország az Egyiptomban "terrorista szervezetnek" minősített Muzulmán Testvériséget támogatja.

Törökország és Egyiptom viszonya megromlott, mióta az egyiptomi hadsereg tavaly megdöntötte a Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Murszi elnök hatalmát. Egyiptom kiutasította a kairói török nagykövetet és visszahívta törökországi nagykövetét, miután Törökország szót emelt a bebörtönzött Murszi szabadon bocsátásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.