Átvállalnák a börtön költségeit

Fizetnének a két ausztrál heroincsempész életben tartásáért

Az ausztrál külügyminiszter szerint kormánya felajánlotta Indonéziának, hogy átvállalja a délkelet-ázsiai országban halálra ítélt két ausztrál heroincsempész börtönben tartásának költségeit, ha a jakartai kormány "véglegesen felfüggeszti" halálos ítéletük végrehajtását.

2015.03.12 09:43MTI

Ausztrália az elmúlt hetekben mindent latba vetett, hogy megakadályozza a két fiatalember, Andrew Chan és Myuran Sukumaran kivégzését. Az indonéz hatóságok már megkezdték tíz megnevezett drogcsempész kivégzésének előkészítését, és az ausztrálokat elszállították Nusakambangan szigetére, amelynek szigorúan őrzött börtönében sortűzzel hajtják majd végre a halálos ítéleteket.

Az időpontot még nem tűzték ki, mert az elítéltek még nem merítették ki jogi lehetőségeiket.

A The West című ausztrál lap csütörtöki közlése szerint az ajánlatot, hogy fizetnének a két ausztrál csempész életben tartásáért, Julie Bishop külügyminiszter egy március 5-én keltezett levélben tolmácsolta indonéz kollégájának, Retno Marsudinak.

Bishop csütörtökön megerősítette, hogy volt ilyen ajánlatuk több más javaslattal együtt, amelyek révén el lehetne kerülni a halálos ítélet végrehajtását. A múlt héten rabcserét ajánlottak fel Indonéziának, azt azonban Jakarta visszautasította.

Egyúttal arra intette Ausztráliát, hogy tompítsa a két ausztráliai drogcsempész tervezett kivégzése miatti bírálatait. Az indonéz hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy még legalább tizenhat napig biztosan nem végzik ki a halálsoron lévő csempészeket.

"Nem történt változás a tervekben. Akár márciusban, akár áprilisban, de a kivégzésekre egyszerre fog sor kerülni" - mondta a főügyészi hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy egészen addig nem fogják végrehajtani a halálos ítéleteket, amíg "nem tisztáznak minden kérdést". A tájékoztatás szerint a kormány 72 órával a kivégzés előtt értesíteni fogja az elítélteket, miután elhárultak a jogi akadályok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.