"Ausztrál tálib"

Érvénytelenítették egy volt guantánamói fogoly ítéletét

Egy amerikai katonai fellebbviteli bíróság semmissé tette az "ausztrál tálibként" elhíresült és a guantánamói börtöntáborban több mint öt évet eltöltő David Hicks ellen terrorizmus támogatásának vádjával hozott ítéletet.

2015.02.19 11:10MTI

A miami bíróság helyi idő szerint szerdán határozott a 2007-ben született ítélet visszavonásáról, a Pentagon pedig jelezte, hogy a kormány nem támadja meg a miami testület döntését.

A védelem az ítélet ellen még 2013-ban nyújtott be fellebbezést, amelyben azzal érvelt, hogy Hicks tevékenysége sem az ausztrál, sem a nemzetközi, sem pedig az amerikai törvények szerint nem számított bűncselekménynek akkor, amikor a férfit 26 éves korában, 2001 decemberében elfogták az Afganisztánt megszálló szövetséges erők.

A muzulmán hitre áttért Hicks akkor elismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól kapott kiképzést, és találkozott Oszama bin Ladennel is - akit az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások kitervelőjének tartanak -, de állítása szerint nem tudott a készülő merényletekről.

Az egyetlen tényleges harci tapasztalata csupán az volt, hogy segédkezett egy tálib harckocsi őrzésében a kandahári repülőtérnél. "Ez azt jelenti, hogy a David Hicks elleni ítélet érvénytelen, védencem pedig ártatlan, vagyis megerősítették azt, amit mindig is tudtunk" - jelentette ki az ABC televíziós csatornának Stephen Kenny, az egykori fogoly ügyvédje.

Az ausztrál tálibként emlegetett foglyot, aki mindig ártatlanságát hangoztatta, röviddel elfogása után az elsők között szállították a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai támaszponton kialakított börtöntáborba.

A férfi vádalku keretében 2007 március végén vallotta magát bűnösnek az amerikai különleges katonai törvényszék előtt terrorszervezet támogatásának vádjában. Hicks az egyezségben vállalta, hogy nem fellebbez az ítélet ellen.

A törvényszék - elsőként a guantánamói rabok közül - hét év szabadságvesztésre ítélte, de a vádalku alapján csak kilenc hónapot kellett rács mögött töltenie, a büntetés többi részének végrehajtását felfüggesztették.

Az ítélet rendelkezett arról is, hogy Ausztráliában kell börtönbe vonulnia, így 2007 május végén hazaszállították, majd 2008-ban szabadon engedték. Akkor Hicks azt mondta: azért vallotta magát bűnösnek a bíróság előtt, hogy ne kelljen visszamennie a guantánamói börtöntáborba.

A most 39 éves Hicks csütörtökön Sydneyben ügyvédjével együtt jelent meg egy sajtótájékoztatón. Elmondta: az ausztrál kormány elismerte ártatlanságát, és "szerencsétlen" helyzetnek tartja, hogy politikai okokból öt és fél év lelki és testi kínzást kellett kiállnia, amelynek következményeitől élete végéig nem szabadulhat.

A volt fogoly édesapja, Terry Hicks az ABC-nek azt a véleményét hangoztatta csütörtökön, hogy az amerikai és az ausztrál kormánynak illene bocsánatot kérnie azért, amin a fia keresztülment. Tony Abbott ausztrál kormányfő elutasította a bocsánatkérést, és megvédte az ügy idején hatalmon lévő John Howard kormányát, hangoztatva, hogy az akkori vezetés azt tette, amit tennie kellett.

"Nem vagyok hajlandó mentegetőzni az ausztrál kormányoknak azokért az intézkedéseiért, amelyek hazánk védelmét szolgálják" - erősítette meg Abbott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.