Segítséget kért

A guantánamói fogolytáborról is tárgyalt Kerry a Vatikánban

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor a Szentszék segítségét kérte, hogy a tábor bezárása érdekében az itt fogva tartott személyek számára megfelelő és humanitárius elhelyezést találjanak.

2014.12.15 15:17MTI

A Vatikán támogatja a guantánamói fogolytábor bezárását - hangoztatta Pietro Parolin szentszéki államtitkár hétfőn, amikor a Vatikánban John Kerry amerikai külügyminisztert fogadta.

A vatikáni-amerikai diplomáciai találkozó részleteiről Federico Lombardi szentszéki szóvivő számolt be a sajtónak. John Kerry a Vatikánban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát a guantánamói fogolytábor bezárása mellett.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor a Szentszék segítségét kérte, hogy a tábor bezárása érdekében az itt fogva tartott személyek számára megfelelő és humanitárius elhelyezést találjanak. A Kuba déli részén levő amerikai támaszponton 2001 óta működő börtöntáborban még több mint százharminc fogoly van. A szentszéki szóvivő megjegyezte, hogy a Vatikán nem fogadja be a guantánamói foglyokat.

Pietro Parolin szentszéki államtitkár és John Kerry amerikai külügyminiszter több mint egy órás találkozóján téma volt a közel-keleti helyzet is. Kerry arról biztosította a Vatikánt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az izraeli-palesztin feszültség kiéleződésének elkerülésére.

A vatikáni és az amerikai diplomácia vezetője is az izraeli-palesztin tárgyalások újraindulását szorgalmazta. Szó volt az ukrán válságról és az ebola-járványról is. Ez volt Pietro Parolin és John Kerry második találkozója az idén januárban tartott megbeszélés után. John Kerry vasárnap Rómában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett a közel-keleti és az ukrán helyzetről.

Az amerikai külügyminiszter az olasz fővárosban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozik, majd Kerry Párizsba és Londonba utazik tovább újabb külügyminiszteri találkozókra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.