Nigéria

Legyőzték a Boko Haramot

Elfoglalta a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezettől az észak-nigériai Borno szövetségi államban található Damaszak várost Csád és Niger közösen felállított hadereje.

2015.03.09 16:19MTI

A Boko Haram legkevesebb kétszáz fegyveresét ölték meg a városért folyó harcban. A csádi hadsereg tíz elesett katonájáról és húsz sebesültjéről tájékoztatott.

A várost a terrorista csoport 2014 novemberében foglalta el, amikor is ötven embert megöltek és háromezret menekülésre kényszerítettek . Katonai források vasárnap közölték, hogy a nigeri és a csádi hadsereg aznap légi és szárazföldi offenzívát indított a Boko Haram ellen Nigériában.

A neve elhallgatását kérő illetékes arról tájékoztatott, hogy kora reggel indították meg a támadást Niger délkeleti részéből kiindulva, és két irányból nyomulnak előre Bosso térségében.

Egy nigeri rádió beszámolója szerint egy több mint kétszáz járműből álló menetoszlopot láttak a határ felé tartani, a katonai konvojban gépfegyverekkel felszerelt terepjárók, páncélosok, mentőautók, tartálykocsik és kamionok voltak.

Edgard Alain Mebe Ngo'o kameruni védelmi miniszter hétfőn közölte, az offenzíva során a kameruni katonák az ország Nigériával közös határát fogják őrizni, hogy megakadályozzák a Boko Haram fegyvereseinek a menekülését. A szélsőségesek ugyanis Kamerun területét használták menekülési és utánpótlási útvonalnak.

Az iszlám szélsőséges szervezet szombaton hűséget fogadott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetnek, amely ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria jelentős részét, és ezeken a területeken tavaly kikiáltott egy "kalifátust".

A hűségesküről Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője adott hírt a szervezet Twitter-profilján.A hír hallatán a nigériai kormány nagyobb nemzetközi segítséget kért a Boko Haram elleni harchoz.

A hatóságok attól tartanak, hogy a nagyrészt Nigéria északkeleti és a környező országok határ menti területeire korlátozódó konfliktus nemzetközivé válik. Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy a nigériai dzsihadista szervezet visszaszorítására 8700 fős közös haderőt állít ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.