Ukrán válság

Ukrán győzelmi jelentés a tűzszünet megsértése kapcsán

A fegyveres erők visszaverték a szakadárok rohamát Mariupol környékén.

2015.03.05 11:40MTI

Az ukrán fegyveres erők csütörtökre virradóra visszaverték az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok támadását Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros melletti Sirokine településnél - közölte a kijevi parancsnokság sajtóosztálya.

A jelentés szerint a szakadárok gránátvetőkkel és páncélozott járművekre szerelt fegyverekkel lőtték a Mariupol és a szeparatisták által megszállt Novoazovszk között a frontvonalon fekvő települést.

A tűzszünet ellenére a parancsnokság közlése szerint a szakadárok 40 alkalommal nyitottak tüzet az elmúlt egy nap alatt az ukrán katonák állásaira. Az ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol környéke mellett feszült a helyzet Donyeck térségében is, ahol az előző napokhoz hasonlóan Avgyijivka, Piszki és Artemivszk településeket lőtték a szakadárok különböző tüzérségi és lőfegyverekkel. Luhanszktól északra fekvő Scsasztya települést is ismét érték támadások.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője arról adott hírt, hogy az elmúlt 24 órában egy katona halt meg és egy szenvedett sérüléseket a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Anatolij Sztelmah katonai szóvivő kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormányerők készen állnak arra, hogy megkezdjék a nehézfegyverek hátrébb vonásának harmadik szakaszát. Szavai szerint előző nap végrehajtották a második szakaszt, azaz a frontvonal mentén kijelölt ütközőzónából kivonták a 152 milliméter kaliberű 2C3-as (Akacija) tüzérségi rendszereket. Kiemelte, hogy a fegyverzetkivonás az ukrajnai EBESZ-misszió állandó felügyelete alatt történik. Megjegyezte, hogy a nehézfegyverek hátrébb helyezésének folytatása attól függ, tartják-e magukat a szakadárok a minszki megállapodásokban foglaltak teljesítéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.