Ukrán válság

A tűzszünet megsértése a szankciók megszigorítását vonja maga után

Barack Obama amerikai elnök és az európai vezetők megállapodtak abban, hogy megszigorítják a szankciókat, ha Oroszország továbbra is megsérti a minszki tűzszüneti megállapodást.

2015.03.04 19:30MTI

Fentieket jelentette ki szerdai kongresszusi meghallgatásán Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár.

"Figyelemmel kísérjük Minszk végrehajtását" - mondta Nuland a képviselőház külügyi bizottságában.

Szavai szerint az amerikai kormánynak aggályai vannak az elmúlt két nap alatt észlelt tüzérségi tevékenységgel kapcsolatban. Rámutatott, hogy a tűzszünet betartásának kérdése "hatással lesz" a szankciókkal és az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatással kapcsolatos megfontolásokra.

Nuland elmondta, Barack Obama még nem döntötte el, hogy küldjön-e fegyvereket Ukrajnának. A helyettes államtitkár kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon a külügyminisztérium tett-e erre vonatkozó javaslatot az elnöknek.

A meghallgatáson kifogások hangzottak el a döntés halogatásával kapcsolatban. Republikánus és demokrata képviselők egyaránt amellett foglaltak állás, hogy az Egyesült Államok szállítson védelmi fegyvereket Ukrajnának.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kedden a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságában kijelentette: a leghatározottabban amellett van, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket Ukrajnának, méghozzá a NATO keretén belül, mert "(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) végső célja a NATO megosztása".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.