Ukrán válság

Tűzszünetsértés: mintha csitulna a harc

Jóval kevesebbszer sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

2015.02.25 10:25MTI
Twitter/worldwidewebb1

Az UNIAN internetes hírportál beszámolója szerint Anatolij Sztelmah, az ukrán "terrorellenes hadművelet" (ATO) szóvivője kiemelte: bár "jelentősen csökkent a tűzszünetsértések száma", az oroszbarát erők tizenkilencszer lőtték az ukrán fegyveres erők állásait, és tüzérségi csapásokat is mértek egyes lakott településekre. Kedd este két alkalommal lőtték aknavetőkből a Debalcevétől nem messze fekvő Popasznát.

Ugyanakkor Mariupol, Luhanszk és Donyeck térségében az éjszaka nem észleltek lövöldözést.

Sztelmah adatai szerint a szakadárok az elmúlt 24 órában tizenötször ágyúból és aknavetőből nyitottak tüzet. Ezzel egy időben négyszer lőfegyverből és gránátvetőből tüzeltek, egyebek között Délkelet-Ukrajnában, Sirokine településnél.

Korábban Ertugrul Apakan, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának vezetője arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy terjesszék be a nehézfegyvereknek a front menti ütközőzónából történő visszavonására vonatkozó tervüket, megjelölve ezeknek a harci eszközöknek a számát és újabb elhelyezkedését.

Az oroszbarát erők keddi állítása szerint a Minszkben megkötött újabb tűzszüneti megállapodásnak megfelelően megkezdték a nehézfegyverek visszavonását. Andrij Liszenko, a kijevi "terrorellenes" hadműveleti parancsnokság szóvivője kijelentette: csak akkor kezdik meg a nehézfegyverek kivonását, ha a szakadárok legalább két napig tiszteletben tartják a tűzszünetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.