Véglegesen lejárt a behemótok kora

Minitankokkal mennek háborúba a britek

A jövőben az Egyesült Királyság páncélos erői jelentős változáson fognak keresztülesni: még kisebb, de mobilabb járművekkel jelennek meg a harctéren.

2015.02.22 19:00ma.hu
Forrás: General Dynamics UK

Tankette - noha a fogalom szintén harckocsit jelent, jelentős eltérést mutat ez a család a tankhoz képest. Védelmi képességei elsősorban nem páncéljának vastagságában, hanem mozgékonyságában rejlenek, olyan tempóra és manőverezésre képes, melyet egy 30-50 tonnás tank soha nem tud véghez vinni.

Nem csak a második világháború vége felé kialakult szupernehéz-harckocsi trend bizonyult zsákutcának, egyre gyakrabban kerülnek előtérbe a könnypáncélosok. De mi is ennek az oka? Nos, olyan tankcsatákra, mint a kurszki, bizonyára soha többé nem kerül sor, mégpedig az eltérő fegyverzeti fejlettség miatt. A modern hadviselés korában egy tank igencsak sebezhető, a levegőből könnyen kiszedhető, miután beazonosították. És ha ez nem is megy műholdak vagy drónok segítségével, akkor sem kell nehézpáncélosokat alkalmazni - elég néhány felderítőjármű, ami távolról beméri addig, amíg a tüzérség vagy a légierő ki nem iktatja az ellenséget.

Felismerte ezt a trendet az Egyesült Királyság is, a királynő országa ezért nemrég jóvá is hagyta a General Dynamics felderítőjárművének (Scout Specialist Vehicle) továbbfejlesztését. A saját, de relatíve vékonyra szabott páncélzattal bíró harci jármű saját toronnyal és löveggel rendelkezik, ám utóbbi mérete eltörpül a nagyok mellett. Mindössze 40 milliméteres, ami a kisebb járművek ellen megfelel, de a nagyobb tankok parancsnokai minden bizonnyal megmosolyognák, ha célba venné őket. Egészen addig, amíg rá nem jönnek, hogy a Scout nem pusztító ereje miatt került a harctérre, ez azonban keserű és végzetes felismerés lesz...

A jármű, noha könnyűpáncélos, az általa leváltani hivatott felderítőnél közel háromszor nehezebb. Cserébe igen széleskörű feladatok elvégzésére képes. A már említett felderítésen túl a britek tervei szerint egyes példányok javítójárművekre szerelten teljesíthetnek majd szolgálatot, de viselkedhetnek mobil parancsnoki központként és páncélozott csapatszállítóként is, hogy néhány további példát említsünk.

Természetesen ez már nem a hidegháború eleje, így azért a manőverezőképességen túl is vannak aktív védelmi eszközei a kis jószágnak. Hangérzékelők, lézeres szenzorok és más, elektronikus "ellenintézkedések" gondoskodnak arról, hogy a Scout bukkanjon rá az ellenségre, ne az ellenség a Scoutra.

Ha az idei év során várható újabb teszten sem hasal el a jármű, akkor kvázi zöld utat kap végleges változatra való fejlesztése. Ennek megfelelően nagyjából 2020 környékén állhat a brit hadsereg szolgálatába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.