Ukrán válság

Washington nem huny szemet a Kelet-Ukrajnában lévő orosz tankok felett

Az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, és engedjen szabadon minden foglyot.

2015.02.05 17:26MTI

Miközben Washington a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására törekszik, nem fog szemet hunyni az orosz-ukrán határt átlépő orosz tankok és fegyveresek felett - hangsúlyozta csütörtökön Kijevben John Kerry. Az amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna számára jelenleg az orosz agresszió jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Az ukrán államfővel, Petro Porosenkóval folytatott tárgyalásait követően tartott sajtóértekezleten Kerry felszólította Moszkvát, hogy tartsa be a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt.

"Nem hunyhatunk szemet afelett, hogy az orosz-ukrán határon keresztül harckocsikat szállítanak a Donyec-medencébe. Afelett sem, hogy egyenruhájukon azonosító jelzést nem viselő orosz fegyveresek harcolnak Kelet-Ukrajnában, és Oroszország irányítja a törvénytelen szakadár erőket a harcmezőn, valamint modern katonai eszközökkel, rakétákkal és radarokkal látja el őket" - hangoztatta Kerry.

Leszögezte: az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, és engedjen szabadon minden foglyot.

Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Államok a kelet-ukrajnai válság békés, diplomáciai úton történő megoldására törekszik.

"Nem keressük a konfrontációt Oroszországgal. Sem Porosenko elnök, sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió. Nagyon reméljük, hogy megváltoztatja politikáját a helyzet diplomáciai megoldása érdekében" - jegyezte meg.

Szavai szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtök délutáni kijevi látogatása aláhúzza, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Ukrajnával közös, egységes álláspontot képviselnek, s arra szólítják fel a Kremlt, haladéktalanul tegyen lépéseket a konfliktus rendezésére.

Kerry kifejezte reményét, hogy a következő napokban módot találhatnak a kelet-ukrajnai helyzet megoldására.

Porosenko a maga részéről teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok ellen Kelet-Ukrajnában intézett támadásokat, amelyekért az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé.

Felhívta a figyelmet, hogy az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt Kelet-Ukrajnában, és Oroszországot vádolta az erőszakos cselekmények támogatásával.

Az ukrán államfő rámutatott az ukrajnai reformokhoz nyújtott washingtoni politikai, gazdasági és pénzügyi támogatás, valamint a két ország közötti együttműködés fontosságára.

Szavai szerint a két ország védelmi együttműködésének célja, hogy hatékony megoldást találjanak a válság rendezésére. Az ukrajnai reformok tekintetében Porosenko kiemelte a korrupció elleni küzdelem, a bírói rendszer megújításának és a befektetéseknek kedvező klíma megteremtésének fontosságát Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.