Katalizátor: az ukrajnai események

Felgyorsítja tankjának fejlesztését Németország

Noha a Tigris félelmetességét még egyszer nem fogja tudni megismételni Angela Merkel országa, azért az új Leopard is tiszteletre méltó paraméterekkel bír.

2015.01.05 11:00ma.hu
Leopard 2A6 (Bundeswehr, Wikimedia Commons)

Németország parlamentje áldását adta egy új tank kifejlesztésének költségvetésére. A Leopard III program révén létrejöhet a mára kissé már elavul Leopard 2 páncélosok új, harmadik generációja.

Nem lehet úgy beszélni egy új német páncélosról, hogy ne ejtsünk szót az ország ezen a téren korábban kivívott pozíciójáról. Noha a tankot, mint új harci eszközt, 1916-ban a britek vetették be először, a páncélos hadviselést tökélyre a németek fejlesztették a második világháború előtt és alatt, nem kis részben Guderian tábornok javaslatai révén. Ehhez az időszakhoz kapcsolódik az egyik legfélelmetesebb tank megjelenése is, a Tigris "személyében", melyet az orosz T-34-esek áradata és az erősebb, IS-2 nehézpáncélosok változatok leküzdésének szükségessége indokolt.

A hidegháború során a Nyugat nem követte el ugyanazt a hibát, amit az első világháború után; nem alázta nullára Németország (NSZK) harci arzenálját, már csak azért sem, mert szükség volt egy ütközőállamra a vasfüggöny nyugati oldalán. A szovjet fenyegetés árnyékában a németek folytatták a már kevésbé ambiciózus, de azért figyelemre méltó páncélosfejlesztési törekvéseiket. Ekkor kapott szerepet a Leopard, melynek második generációs (kisebb-nagyobb módosításokkal máig használt) változata prototípus formájában 1979-ben mutatkozott be.



Az ukrán események nyomán Németország felgyorsította fegyverzetének modernizálását, nemrég végezték el 20 Leopard 2A7 tank modernizálását, melyeket Hollandiától szereztek be.

Az új idők szelét jelzi az is, hogy tavaly augusztusban a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW), a Leopardok jelenlegi változatának gyártója, egybeolvadt a francia Nexter védelmi vállalattal (szép végső jele ez a német-francia megbékélésnek). A vállalat vezérigazgatója ekkor jelentette be a Leopard 3 tank ötletét. Tavaly októberben, a 2015-ös német költségvetés vitája során politikai támogatást is kapott az új páncélos kifejlesztésének elképzelése, mely végül finanszírozási támogatásban részesült.

Egyelőre keveset tudni hivatalosan a Leopard 3 programról, illetve arról, hogy milyen fejlesztések jelennek meg az új tankon, az előző generációhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.