Sokan meghaltak

Ismeretlen repülőről mértek légicsapást egy nigeri falura

A légicsapás Abadam falu mecsetét érte. A települést egy folyó szeli ketté: egyik fele Nigerhez, másik fele Nigériához tartozik.

2015.02.18 19:09MTI

Az AFP francia hírügynökség információi szerint legkevesebb húszan, a brit Reuters szerint legkevesebb harmincan vesztették életüket a légitámadásban.

A helyi tisztségviselők úgy vélték, minimum 31-en haltak meg, és további húszan megsebesültek.

"Nem tudjuk, kinek a repülőgépe volt. Úgy véljük, hogy az áldozatok helyiek, akik egy gyászszertartásra gyűltek össze, és terroristáknak hitték őket" - mondta a közelben fekvő nigeri Bosso városának egyik katonai tisztségviselője.

A légicsapás Abadam falu mecsetét érte. A települést egy folyó szeli ketté: egyik fele Nigerhez, másik fele Nigériához tartozik. A nigeri és a csádi hadsereg nemrég a nigeri-nigériai határhoz vezényelt csapatokat, hogy vegyék fel a harcot a nigériai Boko Haram terrorista szervezettel, de katonai források közölték, hogy mindkét hadsereg kizárja felelősségét a légitámadásban.

Nyolc polgári lakos és a Boko Haram kilenc tagja vesztette életét szerdán Kamerun északi részén, a nigériai határ közelében, amikor a helyi lakosság megpróbálta megakadályozni, hogy az iszlamisták elhajtsák haszonállataikat.

A térség egyik tisztségviselője megerősítette, hogy az iszlamisták megpróbáltak elorozni a helyiektől hetven marhát, és felgyújtották a lakóházakat Gaboua faluban, majd a lakosság és a dzsihadisták között összecsapások törtek ki.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken, így a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát, viszont ezzel párhuzamosan egyre több vereséget kénytelen elszenvedni.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy felállít egy 8700 fős közös haderőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.