Akár hatvannál is többen lehetnek

Ellentmondásos hírek a Líbiában fogva tartott egyiptomiak számáról

Legalább hét, de nincs kizárva, hogy hatvannál is több egyiptomi vendégmunkást tartanak fogva továbbra is líbiai iszlamisták.

2015.02.17 15:10MTI

Egy egyiptomi emberi jogi szervezet nyílt levélben hívta fel Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök figyelmét, hogy legalább hét, tavaly augusztusban és szeptemberben elrabolt kopt keresztény sorsáról még mindig semmi hír, s felszólította az államfőt, hogy tegyen meg mindent az érintettek felkutatásáért.

Az Egyiptomi Bizottság a Jogokért és a Szabadságért leírása szerint négy vendégmunkás tavaly augusztusi elrablásáról egy ötödik társuk számolt be családjaiknak. A szemtanút a szélsőségesek csupán azért engedték szabadon, mert muzulmán vallású - derül ki az al-Ahrám hírportálon leközölt levélből.

A neveik alapján vélhetően egy családból származó vendégmunkások Tripoliból menekültek éppen Egyiptom felé, amikor nyomuk veszett. Akkor hagyták el a fővárost, amikor a régió milíciáiból alakult iszlamista koalíció, a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) megszállta azt. Megmenekült társuk szerint Szirt kikötőváros határából hurcolták el őket. Az emberi jogi szervezet még három kopt elrablásának körülményeit ecsetelte: egyiküket ugyancsak Szirtben fogták el, a másik kettő pedig Miszráta városában tűnt el, munkahelyéről hazafelé tartva.

Az egyiptomi állami tévé kedden közölte, hogy kiszabadult a Fadzsr Líbia milícia fogságából az a 21 egyiptomi halász, akiket néhány napja fogtak el Miszráta városában. A hírt cáfolta az észak-egyiptomi Kafr-es-Sejk tartományban dolgozó halászok szakszervezetének elnöke, aki szerint elrabolt kollégáiról továbbra sincs semmi hír. A Líbia nyugati részén fekvő és a Fadzsr Líbia által ellenőrzött Miszráta egyik önkormányzati tisztségviselője hétfőn közölte a helyi sajtóval, hogy összesen 114 "törvénysértő" egyiptomit engedtek szabadon.

Az Iszlám Állam (IÁ) líbiai ága múlt vasárnap megjelentetett egy videót, amelyen huszonegy elrabolt egyiptomi kopt lefejezése látható. A vérontásra válaszul hétfő hajnalban a líbiai és az egyiptomi légierő összehangolt támadásokat intézett a dzsihadisták állásai ellen. A líbiai sajtó arról számolt be, hogy az egyiptomi légicsapások után bosszúból 35 egyiptomit - legtöbbjük mezőgazdasági munkás - fogtak el az IÁ és az Anszár as-Saría terrorcsoport fegyveresei.

Két nappal a kivégzésekről készült felvételek megjelenése előtt a túszok több tucat hozzátartozója tüntetett Kairóban, s többen közülük az MTI-nek arról panaszkodtak, hogy az ország vezetői "a hangzatos szavak ellenére" nem tettek eleget családtagjaik kiszabadításáért. Mindazonáltal Ibráhim Mahláb kormányfő hétfőn elrendelte 100 ezer egyiptomi font (3,5 millió forint) segély folyósítását minden érintett családnak.

Mindeközben Marokkó bejelentette, hogy felfüggesztette a Líbiába irányuló légiközlekedést arra hivatkozva, hogy a célország repülőterein a biztonsági körülmények nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. A rendelet értelmében továbbá líbiai repülőgépek sem léphetnek be a királyság légterébe. A közlés szerint a Líbiában tartózkodó marokkóiak valamely szomszéd országon keresztül tudnak csak hazatérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.