Harc

Sok települést visszafoglaltak az Iszlám Államtól a kurdok

A kurd erők az utóbbi hetekben legalább 163 kisebb települést visszafoglaltak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől a szíriai-török határon fekvő Kobani város környékén.

2015.02.14 14:59MTI

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) Kobani január végi visszafoglalása óta számos környező település felett átvette az ellenőrzést a szélsőségesektől, az előrenyomulás azonban az utóbbi napokban lelassult a nyugaton és délnyugaton kiújuló harcok miatt.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója arról számolt be, hogy a kurdokhoz ellenzéki fegyveresek százai csatlakoztak a Kobani környéki harcokban. Az Irakban és Szíriában is jelentős területeket elfoglaló Iszlám Állam tavaly szeptember 16-án kezdte meg előrenyomulását a döntően kurdok lakta Kobani felé. A négyhónapos ostrom egyes pontjain az IÁ a város mintegy felét elfoglalta.

A harcokban több mint 1600-an vesztették életüket, mígnem január 26-án a kurd önvédelmi erők közölték, hogy kiszorították az IÁ-t a városból. A városért folyó harc jelképpé vált mindkét oldalon.

Ha sikerült volna a dzsihadistáknak a várost bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet tarthattak volna ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen.

Az OSDH február elején azt közölte, hogy a terrorszervezet még körülbelül 350 kisebb települést tart ellenőrzése alatt a határváros környékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.