Kikapós asszonyok

Könnyűvérű szépségeknek adták ki magukat a szíriai lázadók után kémkedő hackerek

A Skype-on és Facebookon "ismerkedő" kiberkalózok bizalmas dokumentumokat - köztük komplett haditerveket - töltöttek le a lázadók gépeiről. A kormánynak dolgozhattak.

2015.02.03 15:00ma.hu
Kép: FireEye

A FireEye nevű biztonsági cég kedden kiadott jelentése szerint ismeretlen, valószínűleg a szíriai kormány támogatásával dolgozó hackerek csinos nőknek adták ki magukat a Skype-on és a Facebookon, hogy hozzáférhessenek a lázadók számítógépein és okostelefonjain tárolt, bizalmas információkhoz. A csoport 2013-ban fotóknak álcázott malware-ek segítségével több száz titkos dokumentumot - köztük a lázadók hadmozdulatainak terveit - töltöttek le a fertőzött számítógépekről és okostelefonokról és áldozataik Skype-beszélgetéseit is lehallgatták.

Kép: FireEye

A kutatók szerint több mint valószínű, hogy a hackerek Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának dolgoztak; erre utal többek között az is, hogy elsősorban a hadászati információk érdekelték őket. "A támadók olyan adatokra utaztak, amely taktikai fölényt biztosíthattak a hadsereg számára a fegyveres összecsapásokban" - mondta a Mashable-nek nyilatkozva John Scott-Railton biztonsági elemző, aki maga is részt vett a jelentés elkészítésében.


Kép: FireEye


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.