Kilogramm

Kis, kövér kínai katonák kálváriája

Túlsúlyosak, nehezek és emiatt tunyák a kínai katonák, s mivel a helyzettel egy ideje nem tudnak mit kezdeni parancsnokaik, a tiszti állomány előléptetésének kritériumai közé az optimális testsúlyt is felvették.

2015.02.13 15:19MTI

A fizikai erőnlétre és ezzel összefüggésben a megfelelő testsúlyra ezentúl nagyobb figyelmet fordítanak majd a világ legnagyobb létszámú - 2,3 milliós - hadseregében. A védelmi tárca honlapján közzétett információ szerint szeretnék elérni, hogy 2020-ra a hadsereg állományának 95 százaléka már "szabványos testsúlyú" legyen. A rendelkezés részleteinek ismertetése nélkül azt hangoztatták, Kína fizikailag és mentálisan egészséges katonákra akarja építeni fegyveres erejét, hogy "képes legyen egy modern háború megvívására, a csaták megnyerésére".

A sajtóbeszámolók ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a hadsereg - annak érdekében, hogy vonzóvá tegye magát a képzett, iskolázott, fejlettebb haditechnika kezelésére is alkalmas fiatalok számára - tavaly júniusban lazított sorozási követelményein. Ezek szerint például 1,6 méterre csökkentették a minimális magasságot, növelték a még elfogadható testsúlyhatárt, és a látóképességet illetően is engedményt tettek, mivel az egyetemisták, főiskolások 70 százaléka rövidlátó.

A pekingi toborzók nem oly régen megállapították, hogy a felsőfokú képzésben részesült végzős hallgatók 60 százaléka nem felelt meg a fizikai erőnlétet mérő vizsgákon. Az is kiderült, hogy a kínai "átlagkatona" ma két centiméterrel magasabb, dereka pedig öt centiméterrel szélesebb, mint húsz évvel ezelőtt. Ez volt az oka annak, hogy a rendszeresített harckocsikat és egyes fegyvereket illetően tavaly már változtatásokat emlegetett a hadseregvezetés.

Az elhízottak számát tekintve Kína immár a második helyen áll az Egyesült Államok mögött, egy amerikai tanulmány szerint 46 millióan lehetnek. A túlsúlyosak számát 300 millió körülire becsülik. A tendencia elsősorban a legkevesebbet mozgó, egészségtelenül táplálkozó 20 és 39 év közöttiekre jellemző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.