20 százalékos PC-piaci részesedés

Nagyon bejött a kínaiaknak az okostelefon-biznisz

Egyedül a Lenovo 14 milliárd dolláros bevételről számolhatott be - csupán a harmadik negyedévben. Igaz, ebben nem csak a mobiltelefonok, de a számítógépes piac eredményei is benne vannak.

2015.02.05 11:00ma.hu
freedigitalphotos sheelamohan

A Lenovo Group bejelentette a 2014. december 31-ével lezárult 3. pénzügyi negyedévére vonatkozó, a konszenzusos előrejelzéseket meghaladó eredményeit. A negyedéves bevétel 14,1 milliárd dollár volt, ami 31 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A harmadik negyedéves adózás és az akvizícióval kapcsolatos, nem készpénzes költségek levonása előtti nyereség 348 millió dollárt tett ki, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A nem üzemi, nem készpénzes, akvizícióval kapcsolatos költségek összesen 74 millió dollárt tettek ki, ezek közé tartozott az immateriális javak amortizációja, valamint a Motorola és a System x invesztíciókkal kapcsolatos ígérvények kamata. Ezen költségek figyelembevételével az adózás előtti nyereség 274 millió dollár volt, 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A harmadik negyedéves nettó nyereség 253 millió dollár volt, ami 5 százalékos csökkenésnek felel meg, miközben az akvizícióval kapcsolatos, nem készpénzes költségek levonása előtti nyereség 327 millió dollárt tett ki, ami 23 százalékos növekedést jelent.

A Lenovo fő PC üzletága erős maradt, miközben a vállalat jelentős átalakuláson és diverzifikáción ment keresztül a Motorola és System x üzletágak akvizíciója miatt. A PC-k a vállalat bevételének 65 százalékát adják, a mobil üzletág 24, a vállalati üzletág pedig 9 százalékos részesedéssel rendelkezik. Egy évvel ezelőtt a PC-k részesedése még 81 százalékos volt.

A vállalat bruttó profitja a harmadik negyedévben 54 százalékkal 2,1 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest, 14,9 százalékos bruttó árrés mellett. Az üzemi nyereség a negyedévben 3 százalékkal 325 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az alap részvényenkénti nyereség a harmadik pénzügyi negyedévben 2,32 dollárcent (17,99 HK cent) volt. A nettó pénztartalék 2014. december 31-én 1,3 milliárd dollárt tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.