Albánia

"Nem elmenekülni kell, hanem együtt kell maradni"

Maradásra szólította fel az elvándorolni akaró koszovóiakat Atifete Jahjaga elnök pénteken.

2015.02.06 16:32MTI

A koszovói elnök pénteken figyelemfelkeltő kampányba kezdett, amelynek során megpróbálja maradásra bírni azokat a koszovóiakat, akik el akarják hagyni lakhelyüket, és illegálisan akarnak bejutni az Európai Unióba.

A kampányt Vucitrnban (albán nevén Vushtrri) kezdte, azon a településen, amelyről a beszámolók szerint a legnagyobb arányban kelnek útra a koszovóiak.

"A jövő héten lesz hét éve, hogy az országunk függetlenné vált" - emlékeztetett Atifete Jahjaga. "Nem elmenekülni kell, hanem együtt kell maradni. Könnyebb hátat fordítani Koszovónak, és elsétálni, de inkább együtt kell megoldást találni" - hangsúlyozta a koszovói köztársasági elnök.

Vucitrn polgármestere arról számolt be, hogy a település iskolájából eddig 406 gyereket írattak ki, mert a családok a Nyugatra költöztek.

A koszovói oktatási minisztérium adatai szerint pedig az utóbbi néhány hónapban az országot 5200 - főleg általános iskolás - gyermek hagyta el.

A pristinai lapok becslése szerint havonta mintegy húszezer koszovói indul el az Európai Unió országai felé a jobb élet reményében, egy részük Magyarországon át jut el Nyugat-Európába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.