A veszélyes New York

Bubópestist találtak a metróban!

De nem csak a rettegett kór, hanem több más is felütötte a fejét a föld alatt: a kutatók például vérhas nyomára is ráakadtak.

2015.02.07 07:00ma.hu

Forrás: Roman Kruglov, Flickr CC 2.0

Interaktív térképet tett közzé a Wall Street Journal a new yorki metróhálózat baktériumfertőzöttségéről. A Weill Cornell Medical College kutatóinak köszönhetően létrejött térkép azt mutatja, hogy a város összes, 466 megállója mennyire fertőzött különböző kórokozókkal. Eredetileg a mikroszkopikus életről akartak többet megtudni, abban a reményben, hogy így jobban nyomon követhetik egy fertőzési hullám terjedését, a bioterrorizmus várható hatásait és felvehessék a harcot az antibiotikumokkal való rezisztenciával szemben.

És noha ezekre mind jól használható adatokat kaptak, még a kutatók is megdöbbentek azon, mi minden található bizonyos állomásokon. Összesen 15 ezer(!) különböző életformát fedeztek fel, melyek közül 562 bizonyult baktériumnak, ezek közül pedig 67 veszélyes az emberre. Szerencsére az utóbbi csoportba tartozók olyan kis számban képviselték magukat, hogy az egészséges ember immunrendszerének nem okoz gondot legyőzésük.

Nem lehetett kellemes élmény begyűjteni a mintákat. Amint azt az amerikai újság írja, a Cornell kutatói és diákönkéntesek számos patkány befogásával, különböző hulladékok - eldobott terhességi tesztek, használt óvszerek, hányásdarabkák és rohadt élelmiszerek - begyűjtésével tettek szert elegendő alapanyagra. Állításuk szerint senkit nem fenyeget a veszély, hogy a szerelvények kapaszkodóinak megfogásával elkap valami csúnya fertőzést, de az biztos, hogy nem hozták meg a kedvét a tömegközlekedést használóknak.

"Szerencsére" itthon sokkal kevésbé kell tartani a kórokozóktól, valószínűbb egy metrószerencsétlenség a 30-40 éves vagonokkal és elhanyagolt sínrendszerrel, már ami a 3-as vonalat illeti...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.