Iszlám Állam

Muzulmán országok egész sorát felháborította a jordániai pilóta tűzhalála

Az arab országok mellett Irán, Törökország és Japán is elítélte a tavaly decemberben fogságba esett pilóta kivégzését.

2015.02.04 17:50MTI

Szalman bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia királya iszonyatos bűnnek bélyegezte a kivégzést, amely - mint mondta - ellentétes az iszlám vallás türelmével. A sivatagi királyság uralkodója egyúttal részvétét fejezte ki Jordánia népének és királyának, II. Abdalláhnak. Jordánia és Szaúd-Arábia egyaránt tagjai annak a nemzetközi katonai szövetségnek, amely az Egyesült Államok vezetésével légi támadásokat intéz az IÁ állásai ellen.

Az Egyesült Arab Emírségek - amely szintén részt vesz a szövetségben - szerdán külügyminiszterén keresztül szigorú szavakkal ostorozta az IÁ brutális tettét, azt gyalázatosnak, szégyenletesnek bélyegezte. Katar - amely otthont ad a szövetség parancsnokságának - ugyancsak külügyminiszterével tolmácsolta a világnak felháborodását: bűntettnek, az iszlám hit türelemre intő tanai, az emberi értékek és a nemzetközi normák ellen valónak minősítette a kivégzést. Kuvait emírje elvetemült aljasságnak mondta a tettet.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan olyan barbárságnak bélyegezte a kivégzést, amelynek nincs helye az iszlámban. "Ilyesmi nem szerepel vallásunkban... és semmi köze az iszlámhoz" - mondta Erdogan. Irán - külügyminisztériumán keresztül - embertelennek, az iszlám tanításait sértőnek ítélte a kivégzést.

Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is hangot adott felháborodásának, már csak azért is, mert kormányának nem sikerült megakadályoznia, hogy az IÁ két japán állampolgárt lefejezzen. Abe borzalmasnak és rendkívül felháborítónak mondta a jordániai pilóta tűzhalálát. "Sohasem engedhetünk a terrorizmusnak" - fogalmazott nyilatkozatában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.