Boldog nép

A cseheknél a kétharmad pozitív: elégedett az életével

Egy felmérés szerint az elégedettek körébe általában a fiatalabbak, a magasabb képzettségűek és a jó anyagi helyzetben élők tartoznak.

2015.02.02 16:19MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A csehek 61 százaléka elégedett az életével, míg az elégedetlenek aránya 15 százalék. Az emberek egyharmada sem nem elégedett, sem nem elégedetlen - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

A tudományos akadémiához tartozó CVVM közvélemény-kutató központ novemberben készítette felmérését országos mintán.

A felmérésből megállapítható, hogy az elégedettek körébe általában a fiatalabbak, a magasabb képzettségűek és a jó anyagi helyzetben élők tartoznak. A nyugdíjasok, az egyedül élő emberek, a 15-30 ezres városok lakói, a munkanélküliek viszont általában kevésbé elégedettek az életükkel.

A CVVM közlése szerint a tavaly novemberi felmérés eredményei lényegében azonosak a 2013 decemberében készített hasonló felmérésével.

"Amennyiben az utolsó három év adatait összehasonlítjuk, jól látható, hogy bár mérsékelt ütemben, de folyamatosan emelkedik az elégedettek aránya" - olvasható az eredményekhez fűzött elemzésben.

A STEM közvélemény-kutató ügynökség hasonló országos felmérése szerint a cseh lakosság 75 százaléka elégedett az életével, ami az utóbbi nyolc év legmagasabb aránya. A STEM felmérése decemberben készült ezer, 15 évnél idősebb lakos megkérdezésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.