Lengyelország

Tovább terjed a földalatti sztrájk

Az összes sziléziai bányára kiterjesztik a földalatti sztrájkot a bányászszakszervezetek, miután eredménytelen lett Ewa Kopacz miniszterelnök hétfő délutántól késő éjszakáig nyúló, mintegy 12 órás tárgyalása a bányászok képviselőivel.

2015.01.13 15:20MTI

Kedd délelőtt 2200 bányász sztrájkolt a föld alatt immár 12 dél-lengyelországi bányában, miután a lengyel kormány a múlt héten bánya-reformtervet mutatott be.

A tervek szerint átszervezik a legnagyobb lengyel bányacéget, a Széntársaság Kft.-t (KW). A KW 14 bányájából négyet bezárnak, az ott dolgozó bányászok közül 6 ezret más üzemekbe helyeznek át, 5 ezret pedig elbocsátanak. A reform során a KW-t szervezetileg az energiaiparba integrálják. Hivatalos közlés szerint a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget hozó KW átszervezés nélkül egy hónapon belül csődbe jut.

Kopacz az éjjeli tárgyaláson azt javasolta, a bányászok terjesszenek elő három hónapon belül saját átszervezési tervet. "Nagyon konkrét, a bányász-munkahelyek védelmére irányuló javaslattal érkeztem, az általunk előterjesztett javaslat továbbra is érvényes" - nyilatkozott az eredménytelen megbeszélésből távozó kormányfő.

A bányászok a tárgyalás után leszögezték, a kormány képviselői elutasították javaslatukat, amely a munkahelyek védelmét szavatolta volna. Elégedetlenségüket fejezték ki azzal, hogy a tárgyalások folyamán megfogalmazott kormányjavaslatok nem garantálják az átszervezendő bányák további működését.

A bányászszakszervezetek kedd délben bejelentették, részükről is fennáll a tárgyalási készség, következő napokban megállapodási javaslatot terjesztenek elő. A tervek szerint a hét végéig már az összes sziléziai bányában sztrájkolnak, de a be nem zárandó bányákban mintegy ötven főnyire korlátozzák a tiltakozást. A bányászok egyelőre nem terveznek utcai tüntetést Varsóban, nem döntöttek a szénkitermelés teljes leállításáról sem.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök hétfőn úgy nyilatkozott, közvetítő szerepet szeretne betölteni a konfliktusban, de nem részese ennek.

Jaroslaw Kaczynski, aki a legnagyobb ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke hétfőn Sziléziában járva arra hívta fel Komorowskit, vétózza meg az bánya-reformertvet. Kaczynski a lengyel bányászatot terhelő adó- és vámelőírások megváltoztatását javasolta, valamint azt, hogy az elbocsátandó bányászok végkielégítésére szánt összeget a munkahelyek megőrzésére irányuló bányamodernizációs befektetésekre fordítsák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.