Mindhiába

Eredménytelen a lengyel kormány és a sztrájkoló bányászok tárgyalása

Megszakították vasárnap délután a lengyel bányászok a kormány képviselőivel folytatott tárgyalást a bányászat átszervezését célzó új kormányprogramról, a bányászok tiltakozó akcióik további kiterjesztését ígérik.

2015.01.11 19:46MTI
Fotó: archív

A sziléziai Katowicében a bányászok képviselőivel Wojciech Kowalczyk, a lengyel bányászat átszervezésében illetékes kormánymegbízott tárgyalt. A bányászok alig három órányi megbeszélés után megállapították, Kowalczyk az átszervezéskor eleve a bányák bezárását feltételezi, ami számukra elfogadhatatlan. Ugyancsak kifogásolták, hogy a kormányküldöttség tagjai trágár szavakkal illették őket. Szombaton a bányászok rövid tárgyalás után azért álltak fel a tárgyalóasztaltól, mert úgy értékelték, Kowalczyk nem bír megfelelő meghatalmazással a kormánytól.

A legnagyobb lengyel bányacég, a Széntársaság Kft. (KW) négy tárnájában sztrájkoló bányászok száma csütörtök óta mintegy 2 ezerre nőtt, a felszínen további ezer alkalmazott sztrájkol. Péntek óta a bányavárosokban több utcai, szolidaritást kifejező tüntetés volt. A tiltakozók bejelentették, hétfőtől az érintett térségben általános sztrájkot kezdenek.

A bányászat reformját célzó programot szerdán fogadta el a lengyel kormány, a parlament még nem szavazott róla.

A tervek szerint az átszervezés keretében a KW 16 bányájából négyet bezárnak, az ott dolgozó bányászok közül 6 ezret más üzemekbe helyeznek át, 5 ezret pedig elbocsátanak. Az átszervezésre a lengyel kormány 2,3 millió zlotyt (mintegy 160 millió forintot) szán. A reform során a KW-t szervezetileg az energiaiparba integrálják. Hivatalos közlés szerint a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget hozó KW átszervezés nélkül egy hónapon belül csődbe jut.

A reformterv feszült politikai helyzetet eredményezett. Bronislaw Komorowski lengyel elnök szombaton haladéktalan kérte Ewa Kopacz kormányfőt, ismertesse, milyen álláspontot képvisel a kormány az ügyben.

A lengyel bal- és jobboldali ellenzék annak a véleménynek adott hangot, hogy a szerdán ismertetett reformprogram inkább a bányászat megszűnését, mintsem hatékony átszervezését eredményezheti.

Fenntartásainak adott hangot a kisebb koalíciós kormánypárt, a Lengyel Parasztpárt (PSL) is, mégpedig Marek Sawicki mezőgazdasági miniszter személyében. Sawicki szerint hiba az, hogy a bányászok csak utólag, egyeztetés nélkül értesültek a kormány reformtervéről.

Négy sziléziai település - Gliwice, Zabrze, Ruda Slaska és Bytom - polgármesterei közös nyilatkozatot adtak ki. Ebben leszögezték, bár a KW átszervezését nélkülözhetetlennek tartják, nem értenek egyet a kormány jelenlegi reformtervével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.